Sarajlije pružile ruku i danas rudarima, građani donijeli hranu i launch pakete

Građani Sarajeva su se i jutro solidarisali sa rudarima koji već drugi dan protestuju ispred zgrade Vlade Federacije Bosne i Hercegovine tražeći da im se ispuni osam zahtjeva.

Vrijedni građani donijeli su hranu i launch pakete za komorate.

Sličnu akciju Sarajlije su provele i sinoć kada su rudarima donosili hranu i čajeve.

Takva gesta nije prošla nezamijećeno, pa su se rudari javno zahvalili građanima na podršci.

Inače, i danas se nastavlju protesti rudara sedam rudnika iz FBiH.

Rudari su jučer u 11 sati ujutru došli pred zgradu Vlade Federacije, a tu su i prenočiti na temperaturi koja graniči s nulom.

Imaju ukupno osam zahtjeva.

Među zahtjevima je stavljanje van snage jednostrane odluke poslodavca o primjeni novog Pravilnika o radu i Pravilnika o radnom učinku kojim bi se plata rudara umanjila.

Jedan od zahtjeva je i poštivanje odredbi Kolektivnog ugovora u oblasti rudarstva, kao i donošenje plana i programa uvezivanja radnog staža radnicima u rudnicima.

Zahtijeva se i smjena generalnog direktora Elektroprivrede BiH, kao i smjena direktora Rudnika, koji su Pravilnike stavili u primjenu.

Danas tokom dana pred rudare je sa specijalcima sišao ministar Nermin Džindić (SBB) kojem rudari nisu dozvolili da se obrati, a odbili su ući na pregovore.

Iako su tražili da se obrati bez zaštite ministar Džindić to nije učinio, a članovi Vlade FBiH su izašli na sporedni izlaz i zaobišli rudare.

Sinoć je održan i hitni sastanak koji je sazvao federalni premijer Fadil Novalić u zgradi Vlade.

Vlada nije udovoljila zahtjevima rudara, formiran je pregovarački tim.