Nermin Džindić pojasnio koje su pojedine tačke iz zahtjeva rudara prihvatljive

U zgradi Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, u dva sata iza ponoći, završen je hitni sastanak koji je sazvao federalni premijer Fadil Novalić.

Kako smo i ranije pisali, Vlada FBIH nije udovoljila zahtjevima rudara.

Resorni ministar Nermin Džindić je kazao da će se formirati radna grupa koja će ući u pregovore sa rudarima.

Sastanku su, osim ministra Džindića, prisustvovali svi članovi Vlade FBiH, direktor Elektroprivrede BiH Admir Andelija, članovi Nadzornog odbora Elektroprivrede, direktori svih osam rudnika.

Rudari su odbili poziv da prisustvuju sastanku.

Ministar Džindić je pojasnio koje su pojedine tačke iz zahtjeva prihvatljive.

Tačka broj dva je prihvatljiva kao i tačka broj četiri. Prihvatljiva je i tačka pet, o tački osam se može svakako razgovarati. Dakle polovina zahtjeva. Zahtjev o smjeni ministara i direktora, i o tome moramo razgovarati“, dodao je Džindić.

Podsjećamo, ovo su zahtjevi rudara:

– Donošenje plana i programa uvezivanja radnog staža radnicima u rudnicima uglja u sastavu Koncerna JP Elektroprivreda (EP)

–  Kontrola metodologije i načina utvrđivanja kalorične vrijednosti uglja, koji se isporučuje iz rudnika uglja u sastavu Koncerna prema JP Elektroprivreda Sarajevo

– Stavljanje van snage jednostrane odluke poslodavca u rudnicima uglja u sastavu Koncerna o primjeni novog pravilnika o radu i pravilnika o radnom učinku

– Poštivanje odredbi Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti rudarstva u FBiH

– Potpuna realizacija Sporazuma koji je potpisao Samostalni sindikat radnika rudnika FBiH i JP EP 19. maja 2021. godine

– Smjena Admira Andelije, generalnog direktora JP Elektroprivreda

– Smjena direktora rudnika uglja u sastavu Koncerna koji se jednostranom odlukom poslodavca po nalogu iz JP EP stavili u primjenu novi pravilnik o radu i pravilnik o random učinku

– Utvrđivanje minimalne plate u oblasti rudarstva u FBiH u visini od 1.000 KM

Rudari ostaju i danas na ulici

Rudari su jučer u 11 sati ujutru došli pred zgradu Vlade Federacije, a tu su i prenočiti na temperaturi koja graniči s nulom.

Imaju ukupno osam zahtjeva.

Među zahtjevima je stavljanje van snage jednostrane odluke poslodavca o primjeni novog Pravilnika o radu i Pravilnika o radnom učinku kojim bi se plata rudara umanjila.

Jedan od zahtjeva je i poštivanje odredbi Kolektivnog ugovora u oblasti rudarstva, kao i donošenje plana i programa uvezivanja radnog staža radnicima u rudnicima.

Zahtijeva se i smjena generalnog direktora Elektroprivrede BiH, kao i smjena direktora Rudnika, koji su Pravilnike stavili u primjenu.

Danas tokom dana pred rudare je sa specijalcima sišao ministar Nermin Džindić (SBB) kojem rudari nisu dozvolili da se obrati, a odbili su ući na pregovore.

Iako su tražili da se obrati bez zaštite ministar Džindić to nije učinio, a članovi Vlade FBiH su izašli na sporedni izlaz i zaobišli rudare.