Trumpu prijeti ukidanje licence za novu Truth Social mrežu

Trumpova kompanija zaprimila je službenu obavijest od Mastodona da krši pravila koristeći Mastodonov otvoreni kod za kreiranje Truth Social mreže.

Eugen Rochko, osnivač kompanije, na službenoj stranici Mastodona u objavi je iznio zapažanja o kršenju pravila i naveo da, osim otvorenog koda, Truth Social koristi i vizualne prilagodbe njegove platforme, bez ikakve reference.

Iako Truth Social još nije službeno pokrenuta, u beta testiranju je postala dostupna korisnicima neko određeno vrijeme.

Ono što su korisnici brzo primijetili na mreži su bili navodi da su izvorni kodovi, softveri, baze podataka, dizajn i funkcionalnost u vlasništvu TMTG grupe (Trump Media & Technology Group).

Uz to, tamo su se nalazili i navodi o tome da je sve spomenuto zaštićeno zakonom o autorskim pravima, zakonima o nelojalnoj konkurenciji US i drugim međunarodnim konvencijama.

Osim što su prisvojili intelektualno vlasništvo tvrtke Mastodon, grupacija na Truth Social mreži nije navela ni link ka izvornom kodu ili Mastodonu.

Rochko je u objavi na blogu istaknuo da je njegova tvrtka ponosna što svima omogućuje besplatan softver za izgradnju društvenih mreža, ali da je razlog zbog kojeg usluga ostaje besplatna očekivanje da će druga strana, zauzvrat, omogućiti usavršavanje platforme i učiniti kodove dostupnima i vidljivima svima.

Dana 26. oktobra, Mastodon je poslao službeno pismo direktoru Truth Social mreže, tražeći da izvorni kod postane javno dostupan u skladu s licencom.

Prema AGPLv3, nakon upozorenja od strane nositelja autorskih prava, Truth Social ima rok od 30 dana da zahtjev provede u djelo, a u suprotnom će licenca biti trajno opozvana.