U Sarajevu počeo Forum gradonačelnika glavnih gradova srednje i istočne Europe i Kine

Jučer je u Sarajevu počeo s trodnevnim radom 5. Forum gradonačelnika glavnih gradova zemalja srednje i istočne Evrope i NR Kine.

Glavna tema Foruma je Održivi razvoj gradova ka saradnji u borbi protiv pandemije.

U ime domaćina bh. prijestolnice, zamjenik gradonačelnice Grada Sarajeva Haris Bašić je putem video linka pozdravio učesnike Foruma.

Ocijenio je ovaj skup izuzetno značajnim za unaprjeđenjem odnosa i proširenjem saradnje u različitim oblastima života na dobrobit građana.

Obraćajući se prvog dana Foruma na Okruglom stolu o jezicima srednje i istočne Evrope, Bašić je istakao da znanje stranih jezika, pa tako i azijskih i evropsko slavenskih, smatra se bogatstvom, s pravom, jer nam otvara mnoga vrata i vidike, te razvijamo bolje komunikacijske vještine i sposobnost socijalizacije.

Jezici su mostovi među ljudima. Znati strani jezik je nešto što nas međusobno približava, obogaćuje i čini nas otvorenijima prema različitostima. Lakše se upoznajemo, komuniciramo, razumijemo, upoznajemo kulturu, tradiciju, historiju naroda“, istakao je Bašić.

Zamjenik gradonačelnice Grada Sarajeva poručio je da su učenje i savladavanje stranog jezika uopće višestruko isplativo: kako u ličnom životu, tako i na poslovnom planu, pogotovo danas u vrijeme pandemije kada je skoro cijeli svijet zatvoren.

Učesnici Foruma će u naredna tri dana, u sklopu okruglih stolova, razmatrati moguća prihvatljiva rješenja i mjere potpore koje se odnose na poticanje privrede i trgovine, osnaživanje zdravih i urbanih gradova, te na oporavak i daljnju promociju turizma.