Zašto je Cinestar odbio prikazati Tanovićev film?

Na konferenciji za medije povodom odbijanja Blitz Cinestara iz Hrvatske u Bosni i Hercegovini da prikaže komediju “Deset u pola” oskarovca Danisa Tanovića, poručeno je da Vlada KS neće dozvoliti da pojedini distributeri sami odlučuju da će bojkovati naš proizvod, ali i da ovo što se sada dešava nije prvi put u slučaju te kompanije.

Kako je naveo premijer Kantona Sarajevo Edin Forto u svome uvodnom obraćanju, film je nešto što se vraća kroz budžete te da svaka uložena marka u film vraća se trostruko kroz budžete.

Ova vlada će pokušati u narednom periodu da film podržava kroz podršku a naredne godine možda to bude i milionski iznos. Cijela regija na ovakav način direktnim poticajima filmskoj industriji pomaže da se razvijaju i da razvijaju cijelu privredu i ekonomiju.

Drago mi je da danas razgovaramo o filmu kao industriji. Vlada KS neće dozvoliti da pojedini distributeri sami odlučuju da će bojkotovati naš proizvod. Nedopustivo je da mi ulažemo, a da neko odluči iz svojih poslovnih razloga, koji su po meni nerazumni, da blokira naše proizvode. Konkrento se radi o filmu našeg oskarovca Danisa Tanovića ‘Deset u pola’ koji je na svim prikazivanja do sad pobrao velike simpatije i takvi filmovi stvaraju ovu industrijsku ekonomsku aktivnost“, naglasio je Forto u svome obraćanju na pres-konferenciji.

Poručio je i da će se Vlada boriti da film dođe i nađe put do svoje publike, prenosi N1.

Avdić: Mislim da svjedočimo nesporazumu

Ministar kulture i sporta KS Samir Avdić kazao je kako mogu biti ponosni na ono što je urađeno do sada na izmjenama i dopunama zakona iz filmske djelatnosti.

Istakao je i kako je “ozbiljan novac” ove godine uložen u kinematografiju, a odbijanje prikazivanje filma “Deset u pola” nazvao je nesporazumom.

Mislim da ovo čemu danas svjedočimo mogu ga nazvati jednim nesporazumom i vjerujem da će doći do konačnog dogovora. Ističem potpunu podršku Vlade KS našim ljudima koji se bave filmskom umjetnošću i nadam se da ćemo naredne godine biti još bolji, kvalitetniji i produktivniji“, rekao je Avdić.

Jovan Marjanović je jedan od producenata koji su radili na filmu “Deset u pola”.

On je u svome obraćanju rekao kako taj film neće ići igrati u preko 50 posto kina u BiH koji su pod kontrolom kompanije Blitz Cinestar te naveo kako je to vjerovatno konačna odluka.

Marjanović: Evidentna praksa

Ono što je dovelo do ovog trenutka jeste praksa koja je evidentna – da domaći proizvod nema mjesta na domaćem tržištu i to nije prvi put u slučaju ove kompanije. Do sada su najčešće bili citirani neki komercijalni razlozi i to se donekle može razumjeti.

Ovdje imamo film koji je za publiku i njemu su zatvorena vrata i zato se postavlja pitanje zašto je to tako. To nisu zdrave poslovne odluke a pogotovo što se donose van ove zemlje“, istakao je Marjanović.

Tataragić: Ovo je alarmantno

Elma Tataragić, predsjednica Udruženja filmskih radnika u BiH, također je kazala kako se ovakva situacija ne dešava prvi put, ali da se nada da će ovo sada biti početak nekog razgovora koji je izuzetno potreban za one koji se bave pravljenjem i promocijom filmova.

Ukoliko filmovi ne mogu doći do publike, mi ne možemo raditi svoj posao i ne samo da onda imamo problema sa finansiranjem naših filmova, nego i sa dodirom sa publikom koja je pokazala da želi da gleda filmove iz BiH. Od 2014. godine mi govorimo o zakonu koji će da reguliše plasman bh. filma na našem tržištu.

Do sada smo se snalazili ali to smo očigledno iscrpili i sada je potrebno da zakon zaštiti naš film, našu umjetnost. Bh. kinematografija sa niskim proizvodnim kapacitetom se u plasiranju vlastitog filma oslanja na domaće tržište i mi sada postajemo onemogućeni za to i to je alarmantno“, kazala je Tataragić.

Prisutnima se obratio i režiser Pjer Žalica te je rekao kako je potpuno šokiran te da ne može da vjeruje da postoji mogućnost da se domaći film ne može pustiti u domaćoj kompaniji, bez obzira odakle je ta kompanija.

Žalica: Vrlo uznemirujuće

Nadam se da je ministar u pravu i da je u pitanju nesporazum, ali ona mene kao filmskog autora vrlo uznemiruje po više osnova a naglasit ću samo autorski. Koja je naša politika ako dozvoljavamo tu vrstu poslovanja? Zbunjen sam i zabrinut i nadam se da ćemo svi shvatiti koliko je ta odluka neprihvatljiva, stresna i da ćemo probati to promijeniti a onda u narednom periodu zakonskom legislativom urediti da se to ne može ponoviti“, naglasio je Žalica.

Odgovarajući na pitanje novinara šta su mogući razlozi odbijanja prikazivanja filma, Forto je rekao kako ne može ulaziti u poslovne razloge, ali kakvi god da su poslovni razlozi, oni se ne slažu s tim.

Marjanović je dodao kako ovaj film u Hrvatskoj u Cinestarovim kinima takođe neće igrati, a komentarišući razloge za koje su iz Cinestara rekli da su poslovne prirode, Marjanović kaže kako nema nijednog uslova na koji njihov distributer nije bio spreman da pristane. Naveo je i kako smatra da je riječ o nečem drugom, a ne poslovnim odlukama.

Jedan od novinara na pres-konferenciji je rekao kako su iz Cinestara kazali kako nisu uspjeli napraviti razmak o prikazivanju na kinima i na drugim platformama, a Forto je kazao kako ne žele da čuju objašnjenja koja zvuče suvislo.

“Skrivanje iza tehničkih detalja”

Takođe, iz Cinestara je rečeno kako “nije stvar da ne žele surađivati nego da nisu mogli postići dogovor sa distributerima”, a Marjanović je rekao “kako ste onda druge filmove na taj način puštali”.

“Skrivanje iza tehničkih detalja koji nisu takvi za druge filmove… Američki filmovi na primjer istovremeno igraju u kinima na svim platformama i dostupni su na bh. tržištima… Mislite da ti filmovi ne igraju u kinima u Cinestaru?“, upitao je.

Premijer KS je za kraj poručio kako je ovo simbol kako se tretira BiH na tržištu, prenosi N1.