Zatvoren je vakcinalni punkt na Zetri, od danas imunizacija isključivo u domovima zdravlja

Sinić u 20:00 sati zatvoren je vakcinalni punkt na Zetri, a proces vakcinacije građana Kantona Sarajevo nastavlja se od danas u organizacionim jedinicama JU Dom zdravlja KS.

Građani se mogu vakcinisati i revakcinisati u domovima zdravlja na području svih devet općina, prema mjestu stanovanja, uključujući i vakcinalni punkt u Domu zdravlja Centar, koji je danas počeo sa radom.

Na ovom, prvom otvorenom, punktu za masovnu imunizaciju u Kantonu Sarajevo u proteklih šest mjeseci aplicirano je oko 200.000 doza vakcina.

Prema raspoloživim podacima, do sada je imunizirano više od 160.000 stanovnika KS, od kojih je oko 130.000 vakcinisano kroz zdravstvene ustanove KS.

Kanton Sarajevo ima najveći broj vakicinisanih u FBiH, a očekivanja su da će KS već sljedeće sedmice preći prag od 50 posto vakcinisanog stanovništva.

Na Zetri su vakcine primili i građani drugih kantona, strani državljani i mnogi drugi, a organizovana je i revakacinacija građana koji su prvu dozu vakicine primili van Kantona Sarajevo.

Ministar zdrvastva KS Haris Vranić rekao je da je zadovoljan do sada provedenom imunizacijom u Zetri, ocijenivši je uspješnom, te uputio riječi zahvalnosti na dobroj organizaciji i požrtvovanosti svih zdravstvenih radnika i ustanova koji su ovdje bili angažirani.

Posebnu zahvalnost uputio je JU Dom zdravlja, kao nosiocu aktivnosti, a koja će tu ulogu preuzeti i u nastavku procesa imunizacije građana KS.

Zahvaljujem i svim našim građanima što su se u velikom broju odazvali na vakcinaciju, jer je ona jedini lijek protiv COVID-19, te pozivam sve one koji se nisu vakcinisali da to učine. Narednih dan ili dva na raspolaganju će biti i Moderna vakcina“, najavio je ministar Vranić.

Koordinator za vakcinaciju Ademir Spahić je kazao kako su trenutno na raspolaganju vakcine Sinofarm i Pfizer, a u utorak najdalje će stići 3.200 pomenutih vakcina Moderna, koje je donirala Republika Hrvatska.