Zoran Čegar Čegar o “ostavci” i konkursu za prijem u FUP: Neka padne gdje je nagelo, Korman nije kriv

Ministar unutrašnjih poslova FBiH Aljoša Čampara prije dva dana Tužilaštvu BiH, Tužilaštvu Kantona Sarajevo i Nezavisnom odboru Parlamenta FBiH, prijavio je v.d. direktora Federalne uprave policije (FUP) Ensada Kormana zbog neregularnosti u konkursnoj proceduri za prijem 88 novih policajaca-kadeta, objavio je Inforadar.

Inače, konkurs za prijem novih policajaca u FUP traje neobjašnjivo dugo, godinu i po, i krajem oktobra konačno je finaliziran spisak.

Cijeli proces je prema navodima medija i prijave Čampare obilovao nepotizmom, odnosno rodbinskim i stranačkim zapošljavanjem.

Predsjednik Policijskog odbora za policijske službenike FBiH Zoran Čegar u izjavi za Patriju pojasnio je da još uvijek nije dobio sve relevantne papire kako bi mogli odlučiti o svakom kandidatu.

Mediji pišu da zbog prevelikog pritiska iz FUP-a narednih dana Čegar treba da podnese ostavku.

Ali, Čegar za NAP ističe da je to njegova privatna stvar te da on ništa neće uraditi mimo zakona i zakonskih procedura.

Nisam sklon populizmu i prezirem bombastične naslove. Dakle, stvar je vrlo jasna, moja ostavka je privatna stvar“, kazao je Čegar.

Podcrtava da će Odbor raditi isključivo po zakonu, ali da je tačno da su do njega došle svakakve priče.

Konkurs je trajao jako dugo. Od početka je sve krenulo naopako, od samih testiranja sam dobijao informacije, ali bez dokaza. Ne mogu ja postupati po pričama, nego isključivo materijalnim dokazima“, istakao je Čegar.

Potvrdio je da je pred Odbor došlo više od 20 žalbi, te da se govori kako su na listama i djeca pripadnika Federalne uprave policije.

To nije eliminatorno. Ne možete nekog, ako je sve testove uspješno završio, eliminirati jer je sin ili kćerka od nekog našeg kolege. Isto tako nisam za opciju da se na konkursu primi neko isključivo jer je dijete od nekog pripadnika FUP-a. Ja nisam osoba koja ima zakonske ovlasti da konkurs poništi ili ga prihvati. Neka padne gdje se nagelo. O samom testiranju ja ne mogu govoriti, jer nisam bio u komisiji. Ja sam čuo svašta, ali nisam vidio. Ja nisam od onih koji postupa po pričama. Ako je bilo kakvih neregularnosti odmah se trebalo reagirati“, ističe Čegar.

Dodao je da je Ensad Korman, zamjenik direktora FUP-a od Kadrovske službe dobio upute i članove zakona o postupanjima kada je riječ o dobnom ograničavanju prijema u policiju.

Ja od kadrovske službe još nisam dobio papir po kojem se drži slovo zakona, da se godine kandidata računaju od dana potpisa ugovora. Znam kako se radilo prije. Na desetine konkursa sam ispratio. Kormanu je dostavljen taj član, ali znam da Korman nije imao imena kao što nisam ni ja imao i još uvijek ih nemam. Ne branim ga, ali Korman nije kriv i ovo što ga se optužuje ne stoji“, dodao je Čegar.