Admir Andelija: Neće biti poskupljenja struje za građane

Admir Andelija, direktor Elektroprivrede BiH, obratio se medijima nakon potpisivanja sporazuma između ovog preduzeća i Sindikata rudara rudnika u FBiH.

Jedna od ključnih stvari koje su postignute danas jeste da neće biti poskupljenja cijena električne energije za domaćinstva, poručio je.

Sporazum su potpisali svih sedam direktora rudnika, generalni direktor Elektroprivrede i predstavnik Sindikata. To je tako zato što su u ovom sporazumu po prvi put definisane i obaveze direktora rudnika”, rekao je, dodavši da mu je žao što su bili u situaciji da razgovaraju ‘preko nišana.’

Ubuduće ćemo puno više voditi računa o nekim stvarima koje su ovaj put izostale”, naglasio je.

Kaže da sporazum neće ugroziti poslovanje Elektroprivrede.

Kvalitet sporazuma je takav da smo došli do takvog sporazuma da neće ugroziti poslovanje Elektroprivrede BiH i neće imati dodatne izdatke po nju, osim onoga o čemu smo i govorili. Podsjetit ću da sam još prije mjesec dana predlagao Vladi da se poveća cijena uglja za 20 posto rudnicima, i to je opšteprihvaćen zahtjev sindikata rudara”, rekao je.

Dodao je i da neće biti poskupljenja struje.

Neće biti dodatnog povećanja cijene električne energije za domaćinstva. To su dvije ključne stvari vezane za ovaj sporazum”, poručio je.

Podsjećamo, Sindikat radnika rudnika u FBiH i Elektroprivreda BiH postigli su dogovor.

Od ukupno 13 zahtjeva ispunjeno je 11.

Između ostalog, prihvaćena je smjena direktora rudnika Kreka Huseina Trunića i uvažen zahtjev koji se tiče isplate dnevnica za vrijeme trajanja protesta.

Postignut je dogovor da će i dalje na čelu Elektroprivrede BiH biti Admir Andelija.