Sinan Husić nakon dogovora s Vladom: Nismo do kraja zadovoljni, ali smo pristupili potpisivanju

Sindikat rudnika rudnika u FBiH i Elektroprivreda BiH postigli su dogovor.

Od ukupno 13 zahtjeva ispunjeno je 11.

Između ostalog, prihvaćena je smjena direktora rudnika Kreka Huseina Trunića i uvažen zahtjev koji se tiče isplate dnevnica za vrijeme trajanja protesta.

Postignut je dogovor da će i dalje na čelu Elektroprivrede BiH biti Admir Andelija.

Ukupno imamo 11 tačaka koje su usaglašene i sa jedne i druge strane. Pratili ste koliko je vremena trebalo da se usaglase obje strane. Drago mi je da je proces restruktuiranja od danas otkočen i da će on po onim fazama kako je definisan morati biti urađen kako bi spasili rudarski sektor”, kazao je na početku konferencije za medije ministar Nermin Džindić.

Medijima se obratio i Sinan Husić, predstavnik sindikata rudara koji je kazao da radnici ipak nisu do kraja zadovoljni.

To je u ovom trenutku nešto što je sindikat radnika rudnika i radnici zajedno ponudili u borbi za radnička prava. Imamo sporazum kroz koji se realizuje 12 od 13 zahtjeva. Nismo do kraja zadovoljni, ponudili smo puno toga, ali analizirajući sve što se dešava u FBiH, nakon konsultacija sa našim predstavnicima donijeli smo odluku da danas pristupimo potpisivanju sporazuma u kojem se kroz 11 definisanih utvrđenih tačaka ispunjava 12 od 13 zahtjeva“, kazao je.

Na kraju ću samo kazati da nismo imali dugo vremena vidjeti jednu grupaciju radnika predvođenu sindikatom sa jednom tako dužom listom zahtjeva i rezultat je da je od 13 predstavljenih, 12 realizovano”, dodao je Husić, prenosi N1.