Bh. političar podnio tužbu protiv Zorana Milanovića

Predsjednik Socijaldemokrata Bosne i Hercegovine i zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Enver Bijedić, podnio je tužbu protiv Zorana Milanovića zbog svakodnevnih izjava u posljednje vrijeme.

Naime, kako je i najavio, podnio je krivičnu prijavu Tužilaštvu Bosne i Hercegovine protiv predsjednika Hrvatske zbog grubog umanjivanja genocida u Srebrenici.

Zoran Milanović, predsjednik Hrvatske je 02.12.2021. godine prokomentarisao glasanje Dragana Čovića, predsjednika HDZ-a na sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, u kojem su se svrstali na stranu zastupnika iz bh. entiteta RS koji podržavaju Milorada Dodika u stavu da ponište Odluku visokog predstavnika Valentina Inzka, o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH, gdje je iznio svoj stav da svaki genocid nije isti”, navodi se u Bijedićevom saopštenju .

Navodi se kako je predsjednik Republike Hrvatske nastavio u još skandaloznijem tonu.

Milanović je 03.12.2021. godine nastavio u još skandaloznijem tonu, gdje je pokušao genocid u Srebrenici relativizirati uspoređujući ga s holokaustom i genocidom u Ruandi”, navodi se.

U zaključku saopštenja stoji da ovakve izjave Milanovića za direktnu posljedicu imaju uznemiravanje i stvaranje dodatnih nacionalnih netrpeljivosti među građanima Bosne i Hercegovine.

Podsjećamo, Milanović je i jučer ponovo niz uvreda na račun člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića, ali i za članove Vijeća za implementaciju mira (PIC).

Džaferovića je nazvao “hostesom mudžahedina”, a članove PIC-a “političkim direktorima fićfirićima”.

Kazao je kako ima posla sa “ljudima koji lažu, varaju, kradu i zatvorili su se u svoju bačvu”.

Imaju vrlo mutnu povijest. Mislim na Džaferovića. Šta je radio u ratu? Bio hostesa mudžahedina. Udbaš. To je član Predsjedništva BiH. To je manipulator do manipulatora. Žao mi je što je Dragan Čović nasjeo na to. Neko će reći da imam predrasude prema Bošnjacima. Jok. Prema njima imam”, rekao je Milanović.

Za članove PIC-a rekao je da su to “politički direktori” i “fićfirići”.

Donijeli su zaključke koji pokazuju jasne namjere opstrukcije jer ignorišu činjenicu tri konstitutivna naroda”, rekao je Milanović.

Novinarima je pokušao objasniti šta se desilo sa “zakonom o zabrani negiranja” kazavši kako su “fosfornom brzinom tzv. srpska strana i HDZ optuženi da su htjeli ukinuti Inzkovu kolonijalnu odluku da je negiranje kazneno djelo”.

Normalnom čovjeku s minimalno skepse to smrdi. Ajde Srbi, ali gdje je tu HDZ, Čović. Istina je da su uz posredovnja i nagovaranje međunarodne zajednice, a to su ti politički direktori, ljudi koje niko ne zna, prihvatili prijedlog da tu odluku ukinu i donijeli novu istog sadržaja.

Zato srpska strana, potpuno ih razumijem, ima problem s kolonijalnim upravljanjem BiH. Dakle, neki prokurator Judeje Inzko ili kako god se zove, donosi odluku snagom ustava. To ne može biti. Ideja je bila da se pokaže jednak politički stav u proceduri BiH, ne kolonijalne uprave.

I tu su im hrvatski predtsavnici bili spremni dati ruke. I čim su krenuli – krivi, žele ukinti kažnjivost negacije. To me podsjeća na najniže uličarske fore”, rekao je Milanović.

Istakao je kako je svime time bio motiviran kada je prethodnih dana govorio o Srebrenici i da su ga zbog toga stavili u ravan sa Miloševićem, Mladićem, Tuđmanom i ostalima.

To je ekipa iz Zagreba, to oni stvarno misle”, zaključio je.