Foto: Arhiv

SDA pozvala zastupnike u NSRS-u da ne nasjedaju na “sebične avanture Dodika”: “Ovo predstavlja siguran put u eskalaciju”

Ako Narodna skupština entiteta RS na današnjoj sjednici usvoji informacije o jednostranom preuzimanju nadležnosti od državnog nivoa, time će definitivno potvrditi svoje opredjeljenje za napad na ustavnopravni poredak Bosne i Hercegovine utemeljen na Dejtonskom mirovnom sporazumu.

Ovo je saopćeno iz Stranke demokratske akcije, a tvrde da ne postoji ustavan i zakonit način za ono što Dodik želi.

Ne postoji ustavan i zakonit način za jednostrano vraćanje nadležnosti sa nivoa države Bosne i Hercegovine na nivo entiteta. Zakoni usvojeni u Parlamentarnoj skupštini BiH se mijenjaju ili stavljaju van snage isključivo u toj instituciji, a ne u entitetskim parlamentima. Svako drugačije postupanje predstavlja ozbiljno krivično djelo za koje su predviđene višegodišnje zatvorske kazne“, navode iz SDA stranke.

Usvajanje informacija o jednostranom vraćanju nadležnosti sa državnog na entitetski nivo, sa prolongiranjem roka za donošenje protivustavnih zakona, kako navode, ne samo da nije korak ka rješavanju krize već predstavlja siguran put u eskalaciju.

Rušenje države nije prihvatljivo danas, a neće biti ni za šest mjeseci. Pozivamo zastupnike u Narodnoj skupštini RS-a da ne pristaju biti saučesnici u opasnoj igri koja može rezultirati katastrofalnim posljedicama, naročito po entitet RS, a koja za cilj ima zaustavljanje rada pravosudnih, obavještajnih i sigurnosnih institucija i zaštitu Milorada Dodika, uskog kruga njemu bliskih političara i njihove na upitan način stečene imovine“, dodaju.

Pozivaju visokog predstavnika da poništi informacije koje NSRS danas usvoji.

S obzirom da informacije koje Narodna skupština RS-a danas razmatra nemaju snagu zakona, te nisu osporive pred Ustavnim sudom BiH, pozivamo Visokog predstavnika da ih promptno poništi, jer ga njegov jasno propisan mandat i praksa obavezuje da tako postupi”, stoji u saopćenju stranke.