Danas sjednica NSRS-a: Vraćanje nadležnosti sa države na RS, šta će biti sa OS BiH?

Narodna skupština RS danas će održati 24. posebnu sjednicu s početkom u 12 časova na kojoj je pet tačaka dnevnog reda koje se odnose na prijenos nadležnosti sa RS na BiH odnosno povlačenje RS iz državnih institucija.

Odobreno je obraćanje predsjednika SNSD-a Milorada Dodika, ali i svih drugih lidera parlamentarnih političkih stranaka u RS koji su podnijeli zahtjev.

Na dnevnom redu je:

– Informacija o prenosu nadležnosti sa Republike Srpske na nivo Bosne i Hercegovine, sa prijedlogom zaključaka – prijedlog predsjednika Republike, Vlade Republike Srpske, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske i klubova poslanika SNSD, SP, DEMOS, US, NPS i Poslaničke grupe NDP.

– Informacija o prenosu nadležnosti u oblasti indirektnog oporezivanja, sa prijedlogom zaključaka – prijedlog predsjednika Republike, Vlade Republike Srpske, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske i klubova poslanika SNSD, SP, DEMOS, US, NPS i Poslaničke grupe NDP.

– Informacija o pravosudnim institucijama Bosne i Hercegovine, sa prijedlogom zaključaka – prijedlog predsjednika Republike, Vlade Republike Srpske, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske i klubova poslanika SNSD, SP, DEMOS, US, NPS i Poslaničke grupe NDP.

– Informacija o prenosu nadležnosti sa Republike Srpske na nivo Bosne i Hercegovine u oblasti odbrane i bezbjednosti, sa prijedlogom zaključaka – prijedlog predsjednika Republike, Vlade Republike Srpske, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske i klubova poslanika SNSD, SP, DEMOS, US, NPS i Poslaničke grupe NDP.

– Deklaracija o ustavnim principima – prijedlog predsjednika Republike, Vlade Republike Srpske, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske i klubova poslanika SNSD, SP, DEMOS, US, NPS i Poslaničke grupe NDP.

Dodik je najavio da će NSRS povući saglasnost sa formiranja vojske odnosno OS BiH i “sjest ćemo i vidjeti na koji način dalje to pitanje rješavati.”

Kazao je da sve druge odluke koje su donosili visoki predstavnici a koje nisu bile u skladu sa Ustavom BiH njihovo važenje na prostoru RS bit će ukinuto.

Podsjećamo, NSRS nije dopustio predstavniku OHR-a da prisustvuje današnjoj sjednici.

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Denis Šulić rekao je to potvrdio.

Kancelarija OHR poslala je službi Narodne skupštine obavještenje da će njihov predstavnik prisustvovati sjednici. Napominjem da to nije bio ni zahtjev, ni molba, već obavještenje. Kao predsjedavajući, obavijestio sam ih da im to nije dozvoljeno“, rekao je Šulić.

Šulić napominje da je za njega nedopustivo da OHR ili bilo koja druga kancelarija na ovaj način komunicira sa Narodnom skupštinom.

S obzirom na činjenicu da u BiH ne postoji visoki predstavnik pa samim tim i njegova kancelarija ne vidim bilo kakav osnov za njihovo prisustvo posebnoj sjednici. Osim toga, samo obraćanje Narodnoj skupštini u imperativu je nešto što ne mogu prihvatiti“, rekao je Šulić.