Deblokirani računi zdravstvenih ustanova u Konjicu, radnici uskoro mogu očekivati platu

Deblokirani su računi zdravstvenih ustanova u Konjicu.

Samim tim, to znači da će zdravstveni radnici uskoro dobiti zaostale plate.

Podsjetimo, posljednja plata koju su dobili bila je julska, te su zbog toga organizovani protesti više puta, a najavljeni su i otkazi čime bi zdravstveni sistem u Konjicu doživio kolaps.

Jučer je Konjicu Savez strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije Federacije BiH održao konferenciju za novinare.

Zahtjevi uposlenika Opće Bolnice i Doma zdravlja su bili jednostavni: deblokada računa i uplata plata.

Ukupan dug je 22 miliona, a nagomilava od 2008. godine.

Dženan Lepara, specijalista urolog i direktor Opće bolnice Konjic ranije je kazao da su uposlenici ove zdravstvene ustanove već dva mjeseca u nezavidnoj poziciji te da su ti blokirani računi doveli do kulminacije kada je riječ o radu i strpljenju radnika.

Radnici su zaista u ovom periodu trpjeli jedan veliki teret prije svega kada je riječ o pandemiji, a onda je ovo sve bio jedan dodatni atak na zdravstveni sistem u Konjicu. Teška je i nezavidna situacija i baš se pitam do kada će nas ovako držati.

Mislim da je odgovornost za sve ono na onima koji su formirali ove ustanove, vodili ih, krenuvši od nekadašnje Opće bolnice Konjic koja je radila pa koja se podijelila 2016. na Opću bolnicu i Dom zdravlja. Dakle, ta odgovornost bi se morala podijeliti na puno segmenata. Zna se kako funkcioniše zdravstveni sistem i to se moralo poštovati, ali tu je došlo do propusta”, naveo je Lepara.

U ovoj zdravstvenoj ustanovi je ukupno 322 radnika od čega je u Općoj bolnici zaposleno 172, a u Domu zdravlja 150.