Efendić se oglasio o sporim radovima na kružnom toku na Devetoj transferzali, krivi Kanton za sve

Načelnik Općine Novi Grad, Semir Efendić, oglasio se na svojoj zvaničnoj Facebook stranici po pitanju izgradnje kružnog toka na Devetog transferzali.

Kako kaže, odlučio je da se oglasi nakon brojnih upita zašto su radovi stali.

Njegovu objavu prenosimo u cjelosti:

Nakon desetina, pa i stotina upita u vezi izgradnje kružnog toka na Devetoj transverzali i pitanja zašto su radovi stali, a koja su upućena meni kao načelniku općine putem društvenih mreža i sl., iako sam više puta pojedinačno odgovorao na to pitanje, odgovor slijedi još jednom:

U mjesecu aprilu ove godine (27. 04. 2021.) Skupština Kantona Sarajevo donijela je Odluku o usvajanju okvira za otkup imovine i naknade radi realizacije projekta IX transverzale.

Ovom odlukom su Direkcija za ceste Kantona Sarajevo i Zavod za izgradnju određeni kao nosioci tog posla u saradnji sa ostalim institucijama među kojima je i općina. Za taj posao po mom mišljenju bilo je sasvim dovoljno 60 dana (2 mjeseca) ili maksimalno 90 dana (3 mjeseca).

Nažalost ni nakon 7 mjeseci posao nije priveden kraju. Prema informacijama koje imam od ukupno 19 objekata, proces usaglašavanja nadoknade završen je za 15ak objekata, dok je toku za još 3 ili 4 objekta.

Međutim, još ni jedan od objekata sa čijim vlasnicima je postignut sporazum nije prošao proceduru do kraja prihvatanjem sporazuma od strane Skupštine KS i isplatom nadoknade. Napominjem da se ne radi o procesu eksproprijacije i u ovom slučaju ne postoji mogućnost sudskog rješavanja i odugovlačenja procesa putem suda, nego je isključivo pitanje procedura unutar institucija Kantona.

Da su se stvari odvijale normalnom i optimalnom dinamikom, proces je mogao biti završen još u ljetnim mjesecima i radovi se odvijati u kontinuitetu obzirom da postoje potpisani ugovori i osigurana sredstva za ovaj projekat.

U projekte realizacije Devete transverzale i ulice Džemala Bijedića Općina Novi Grad ušla je sa ranijim vladama Kantona Sarajevo.

U slučaju ulice Džemala Bijedića Općina je vršila ulogu implementatora i taj posao je uz veliki broj rješenja o eksproprijaciji općina završila u toku ove građevinske sezone, dok su cijelu prošlu sezonu trajala izmještanja instalacija kantonalnih i drugih javnih preduzeća.

S druge strane, implementator i potpisnik ugovora sa izvođačem radova na Devetoj transverzali je Direkcija za ceste KS, dok je Općina bila inicijator, djelimično sufinansijer, i na neki način koordinirala aktivnosti obzirom na brojne smjene vlada, ministara i direktora Direkcije za ceste od početka realizacije projekta do danas.

Uz sva nastojanja Općine da se proces ubrza, u nekim aktivnostima općina jednostavno ne može uraditi posao drugih institucija.

Kako je prije nekoliko dana najavljeno spajanje Devete transverzale sa sarajevskom zaobilaznicom, koje se ne može završiti bez izgradnje kružnog toka na Devetoj transverzali, još jednom pozivam nadležne institucije da okončaju proces rješavanja pitanja privremenih objekata na lokaciji kružnog toka i time omoguće dalji nastavak radova koji su ugovoreni.

Naše institucije kada ne urade svoj posao imaju običaj odgovornost prebaciti drugima, pa smo često mogli čuti kako je krivac za zastoj na Devetoj transverzali općina jer je dozvolila nelegalnu gradnju, moram reći da se ne radi o nelegalnoj gradnji, nego o gradnji objekata privremenog karaktera kakvih je prema tadašnjem zakonodavstvu 80-ih godina prošlog stoljeća u Sarajevu izgrađen veliki broj.

Za takve objekte praksa isplate nadoknade građevinske vrijednosti uvedena je od strane Kantona Sarajevo prilikom izgradnje Južne longitudinale i Dvanaeste transverzale, pa se ni u slučaju Devete transverzale nije moglo postupati drugačije, ali se sve moglo završiti prije 3 – 4 godine.

Odluka Skupštine koja je donesena u aprilu ove godine mogla je i trebala biti donesena jos 2017. godine. Općina je od tada tražila da se donese Odluka koja je donesena tek u aprilu ove godine, a istu je mogla donijeti jedino Skupština Kantona Sarajevo.

Uz sve to, na kraju građevinske sezone započinje se sa rekonstrukcijom tramvajske pruge od Nedžarića do RTV Doma, iako od Ilidže do Nedžarića još nije postavljen niti jedan metar nove pruge.

Zar nije bilo logičnije prvo završiti rekonstrukciju pruge od Ilidže do Nedžarića pa onda započeti drugu fazu od Nedžarića do Remize, što bi omogućilo da tramvaji saobraćaju do Nedžarića i u zimskom periodu. Umjesto toga nažalost dobili smo velike gužve, promrzle pješake na autobuskim stanicama i presjedanjima, kašnjenja na posao, u školu i na fakultet, više automobila u periodu godine kada se očekuje najveće zagađenje zraka, a izvođač radova barem pola vremena neće radove ni izvoditi zbog padavina i niskih temperatura.