Hadžikadić kada ga “nema nigdje” organizuje proteste: Najavio nove, razlog je “eto onako”

Mirsad Hadžikadić, lider Platforme za progres, najavio je nove proteste u Sarajevu.

Ova farsa od protesta počinje da liči na “hvatanje za slamku” za spas stranke koja se odavno više nigdje ne pojavljuje, pored toga što ništa i ne radi.

Pitanje je da li Hadžikadić može iskontrolisati proteste, kada članove svoje partije ili “platforme” već ne može. Postavlja se pitanje i da li je ovo odgovor na proteste koje organizuje bivši člank Platforme, sada ispred grupe aktivista ReSTART BiH, Suad Đozić, kojeg je svojevremeno iz Platforme za progres lično Hadžikadić izbacio.

Smatramo da je opravdano i postaviti i pitanje da li će se dobacivati protestima pred izbore sve češće ukoliko na drugi način ne mogu dobiti prostor u medijima. Međutim, koliko je jedna politička stranka legitimna da pravi proteste građana?

Dok se druge političke stranke bave politikom, pa i razgovorima u Delegaciji EU, postoje i one koje se bave protestima. Drugačije se ne vide. Nema ništa loše u protestima, ali uvjereni smo da ovi imaju potpuno drugu namjeru od klasičnih protesta.

Razlog za proteste, barem prema Hadžikadićevom objašnjenju, jeste da nema razloga, odnosno “eto onako”. Bitno je napomenuti da se skoro ne razliku nikako od razloga protesta koje Đozić organizuje.

30 godina nebrige vlasti za nas, našu djecu i sudbinu naše države može prestati jedino ako mi tako odlučimo. Dosta smo tolerisali zloupotrebu našeg povjerenja od strane onih kojima smo to povjerenje dali. Dosta je bilo vođenja politika straha i podjela, kao načina za postizanje ličnih koristi pojedinaca na naš račun. Dosta je bilo licemjerja Međunarodne zajednice koja mora shvatiti da interes građana i države nije jednak interesu tzv. ‘nacionalnih poglavica’“, napisao je Hadžikadić.

Pozvao je građane koji žive u Bosni i Hercegovini i one koji žive izvan njenih granica uz strasno “vrijeme je”.

Vrijeme je da pokažemo cijelom svijetu da Bosna i Hercegovina zaslužuje isti tretman kao i sve druge demokratske države. Zaslužujemo priliku da živimo u sređenoj i prosperitetnoj državi, zasnovanoj na demokratskim principima. Želimo priliku da takvu državu izgradimo“, dodaje.

Ipak datum nije objavio, dodajući da će se to uskoro desiti.

Pozivam sve građane da se uključe i podrže nestranačke, građanske proteste, na kojima ćemo iznijeti jasne zahtjeve prema vlastima i Međunarodnoj zajednici. Samo mi možemo promijeniti stanje u kojem se nalazimo. Do nas je“, poručio je Mirsad Hadžikadić i Platforma za progres.