Elmedin Konaković: Usvojen amandman, struja za privredu neće poskupiti više od 20 posto

Predsjednik NIP-a Elmedin Konaković na svom Facebook profilu objavio je da je usvojen amandman u Domu Naroda.

Poskupljenja struje za privrednike u BiH koja su najavljivana i zbog kojih su mnoga preduzeća zaprijetikla potpunom obustavom proizvodnje neće se desiti, tvrdi predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković.

Struja za privredne subjekte neće poskupiti više od 20 posto! Amandman koji smo podnijeli kolega Aner Zuljevic i ja prihvaćen je danas na sjednici Doma naroda. Vlada FBiH u slučaju drastičnih poskupljenja mora ograničiti poskupljenje na maksimalno 20 posto. Zahvaljujemo se kolegama na podršci”, napisao je Konaković na svom Facebook profilu.

Podsjetimo, neki od privrednika iz BiH objavili su da im je prema novim ugovorima koji su im predloženi cijena struje uvećana i za 300 posto.

KJKP ViK najavio kolaps

KJKP “Vodovod i kanalizacija“ d.o.o. Sarajevo dobilo je prije dva dana ponudu Ugovora o snabdijevanju električnom energijom po novom cjenovniku.

Prema Ugovoru cijena električne energije veća je za 305 posto u odnosu na Ugovor iz ove godine.

Ističu kako će se ovo preduzeće naći u velikom problemu ukoliko vlasti s nivoa Federacije BiH ne reaguju.

Naime, ponuda za snabdijevanje električnom energijom za period 01.01.2022.-31.12.2022. iznosi: 0,3501 (KM/kWh) za višu tarifu odnosno 0,2341 (KM/kWh) za nižu tarifu, što procentualno iznosi 305 posto više u odnosu na aktuelni Ugovor iz 2021. godine.

Prema aktuelnom Ugovoru, godišnji izdatak za električnu energiju iznosi cca. 8.000.000,00 KM, što bi značilo da se ovi troškovi u narednoj 2022. godini povećavanju za 16.500.000 KM i čine ukupnu cifru od cca. 24.500,000,00 KM.

Potpisivanje ovog Ugovora bi ugrozilo naše poslovanje, s obzirom da sa ovakvim cijenama za električnu energiju ne bismo bili u mogućnosti izmirivati naše obaveze”, navode iz ViK-a.

Napominju da KJKP “Vodovod i kanalizacija“ d.o.o. Sarajevo intenzivno ulaže u kapitalne investicije, rekonstrukciju infrastrukturnih objekata, pumpnih stanica i cjevovoda, koji se finansiraju kreditnim sredstvima Evropske banke za obnovu i razvoj, te da su u periodu otplaćivanja kredita.

Svaki dodatni finansijski trošak doveo bi u pitanje mogućnost izmirivanja naših obaveza, međutim potpisivanjem ovog Ugovora zasigurno bi naše preduzeće doveli u stanje kolapsa. Ovom prilikom molimo nadležne institucija FBiH (Vladu i FMERI) da nađu rješenje kada su u pitanju cijene električne energije kvalifikovanih kupaca, kako bi dobili cijene za električnu energiju koje su realne i prihvatljive za sve strane”, navodi se u apelu ViK-a.

Hayat zaprijetio prekidom programa

Podsjetimo. 25. januaru u fokus javnosti došla je novinarka Hayata koja je u dnevniku najavila prestanak emitovanja programa, a zbog istog problema.

Naime, Hayat TV je u izdanju Vijesti u 7, njihove centralne informativne emisije, zaprijetila Vladi Federacije Bosne i Hercegovine i JP Elektroprivredi BiH prestankom emitovanja programa i otkazima za 160 osoba.

To će uslijediti ukoliko ova firma ostane pri svojoj prvobitnoj ponudi da cijena električne energije za narednu godinu bude tri puta veća od dosadašnje.

Ionako pandemijom uzdrmana privreda sada bi, prema odluci nadležnih i odgovornih iz Vlade Federacije i resornog ministra Nermina Džindića, trebala nositi dodatne terete. Domaći privrednici više ne mogu podnijeti štetne, nepravedne i neosnovane namete.

Na to su upozorili i prije dva dana, kada su iz Udruženja poslodavaca Federacije pozvali da se ne potpisuju novi ugovori za isporuku električne energije koje kompanijama šalje Elektroprivreda Bosne i Hercegovine”, kazala je novinarka Hayat TV-a u programu.

Kako je dalje istakla, i iz Sindikata danas stiže upozorenje na samom kraju 2021. godine koju je obilježio masovni odlazak radnik, enorman porast troškova života, nepostojanje definisane minimalne plate te deseci hiljada nesigurnih radnih mjesta, navodeći da stoga nema opravdanja za poskupljenje električne energije.

Istaknuto je i to da je danas i Hayat dobio ponudu za 2022. godinu.

Umjesto 22.000 do sada, od naredne godine mjesečno bi plaćali struju 68.000 KM.

Prema njoj bi trebao električnu energiju plaćati 312 posto skuplje – 68 umjesto dosadašnjih 22.000 maraka mjesečno. Ovim obavještavamo Vladu i premijera Federacije, ministra Džindića, kao i Upravu Elektroprivrede, da su nas prinudili da Hayat televizija od 1. 1 .2022. godine mora prekinuti emitovanje programa i uručiti otkaze za 160 svojih radnika.

Ostanu li svi pri sramno visokom poskupljenju električne energije, broj otkaza u Federaciji mjerit će se desecima hiljada. Takav kolaps ni Federacija neće preživjeti. A krivci su poznati”, poručila je novinarka Hayat TV-a.

Po završetku obraćanja, ova televizija je pokazala kako bi izgledalo da dođe do eventualnog prekida programa.