Fiskalno vijeće jednoglasno odbilo zahtjev MMF-a za održavanje sastanka

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija održao je danas putem video-linka desetu sjednicu Fiskalnog vijeća BiH.

Fiskalno vijeće je razmotrio Prijedlog globalnog okvira fiskalnog bilansa i politika u BiH za period 2022 – 2024, kojim je predviđeno povećanje izdvajanja prihoda od indirektnih poreza u korist institucija BiH.

Zaključeno je da se o istom ne izjašnjava na današnjoj sjednici, kako bi se održale dodatne konsultacije i utvrdio jedinstven stav Fiskalnog savjeta.

Fiskalno vijeće je jednoglasno odbio zahtjev Međunarodnog monetarnog fonda za održavanje sastanka, a u vezi sa pismom koje je predsjedavajućem Vijeća ministara 2. novembra ove godine uputila šefica Misije MMF-a u BiH Alina Ijancu.

Na sjednici Fiskalnog vijeća kojom je predsjedavao predsjedavajući Vijeća ministara, učestvovali su zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda, predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, premijer Federacije BiH Fadil Novalić, ministri finansija u Vladi Republike Srpske Zora Vidović i Vladi FBiH Jelka Milićević, gradonačelnik Brčko Distrikta Esed Kadrić, te guverner Centralne banke BiH Senad Softić.