Roditelji nakon pogibije dječaka u Nedžarićima: Djeca ni ne vide kuda idu kada padne mrak

Vijeće roditelja Osnovne škole Aleksa Šantić u sarajevskom naselju Nedžarići organizuje večeras protest u blizini škole gdje je sinoć stradao 11-godišnji dječak.

Na skupu žele ukazati na dugogodišnje probleme, a ističu se slaba osvjetljenost ulice koja vodi do škole, uzak prolaz i nedovoljno jasna signalizacija.

O sinoćnjem tragičnom događaju kažu da ih je sve šokiralo, ali da je dugogodišnji problem neadekvatnog prilaza školi doveo do ove tragedije.

U ovoj ulici koja vodi do škole, možda da radi svaka druga sijalica na uličnoj rasvjeti. Djeca i ne vide kuda idu kada padne mrak”, kaže jedan od roditelja.

Na mjestu gdje je bila postavljena traka roditelji smatraju da je trebao biti i neko od policajaca danas.

Zašto danas nema nijednog policajca ovdje koji će da prati šta se dešava. Ne vjerujem da će se išta uraditi. Pričat ćemo o ovome nekoliko dana i to je to. Ovo mora trajno da se riješi”, kaže jedan od roditelja.

On poziva i ostale da večeras pošalju poruku i načelniku opštine Semiru Efendiću koga pozivaju da trajno riješi problem uskih ulica u ovom naselju, jer su mještani sa svojim ogradama izašli na ulicu i time ugrozili i sam saobraćaj.

Podsjećamo, o problemima u ovoj ulici, ali i ovom slučaju, razgovarali smo jutros s predsjedavajućim Općinskog vijeća Općine Novi Grad, Mirzom Selimbegovićem, koji je vidno potresen ovim slučajem.

Zatečen sam i šokiran ovim slučajem i kao čovjek i kao roditelj, a samim tim i što je moj sin išao u razred s dječakom“, kazao je na početku razgovora Selimbegović.

O uzrocima nesreće može se polemisati, ali zasigurno nije pomogla ni loša osvjetljenost ove ulice.

Ne mislim da je isključivo loša rasvjeta uzrok, obzirom da je i jaka kiša padala, samim tim i vidljivost bila smanjena. Bilo je nekih inicijativa, mislim i da je rađeno nešto po tom pitanju. Mi smo jutros bili kod direktorice škole, između ostalog nam je i ona tako rekla“, dodaje Selimbegović.

Selimbegović je, kako kaže, sinoć bio na licu mjesta nesreće.

Ja sam bio na licu mjesta, vidljivost nije bila tolika dobra, bilo je dosta različitih faktora koji su mogli dovesti do nesreće“, pojašnjava.

Pitali smo ga i da li će podržati okupljanje građana i roditelja večeras u 18 sati.

Mislim da ću biti prisutan lično i ja i moje kolege, i kao roditelj i kao predsjedavajući“, zaključio je Selimbegović za Sarajevsku seharu.