Foto/ Nova godina kuca na vrata: Počelo ukrašavanje i postavljanje dekorativne rasvjete

Kako bi se vratio praznični duh na ulice Starog Grada imajući u vidu da prošle zime zbog pandemije Covid 19 praznici nisu bili kao nekada i veoma malo turista moglo se vidjeti u našem gradu, počelo je osvjetljavanje ulica uže starogradske jezgre, postavljanjem javnog svjetlosnog dekora, saopćila je ova Općina.

Prema informacijama nadležne Službe za lokalni razvoj i poslove mjesnih zajednica, riječ je o projektu “Praznici u Starom Gradu”.

Za cilj ima da tokom zimske sezone 2021/2022. uveseli građane Kantona Sarajeva, naročito građane s područja općine Stari Grad Sarajevo, koja je kulturno-historijsko jezgro glavnog grada i općina sa najvećim turističkim potencijalom u BiH.

Općina Stari Grad Sarajevo je najstariji i historijski gledano najvažniji dio Kantona Sarajevo, kojeg karakteriziraju brojne religiozne strukture i primjeri jedinstvene bosanske arhitekture.

Kroz ovaj projekat prazničnom dekorativnom rasvjetom planiraju se osvijetliti sljedeće ulice: Štrosmajerova, Sarači, Baščaršijski trg, Ferhadija, Mula Mustafe Bašeskije, Zelenih beretki.

Također, realizacijom projekta planirana je nabavka i kićenje jelke koju Općina Stari Grad Sarajevo tradicionalno postavlja ispred Katedrale Srca Isusova u Sarajevu.

Do sada su dekorativnom rasvjetom urašene sljedeće ulice i lokaliteti: Štrosmajerova, Ferhadija, Baščaršijski trg i dio ulice Zelenih beretki.

U narednim danim sve planirane ulice bit će dekorisane svjetlosnim dekorativnim elementima.