Foto: Općina Centar

Foto/ Obilježena godišnjica smrti posljednjeg romantičara Mirze Delibašića

Članovi porodice, prijatelji i poštovaoci Mirze Delibašića danas su, povodom 20. godišnjice smrti, položili cvijeće na njegov grob u Aleji velikana na sarajevskom groblju Bare.

U ime Općine Centar cvijeće je položio i odao počast načelnik Srđan Mandić.

Danko Delibašić, Mirzin sin je kazao da je danas trebao biti dan kada se otkriva spomenik najvećem sportisti Bosne i Hercegovine.

Danas je trebalo biti pravo slavlje za ovih tužnih 20 godina. Akademski skulptor Adis Lukač je napravio divan spomenik Mirzi Delibašiću koji je danas trebao biti postavljen i otkriven na Skenderiji.

Mi smo završili naš dio posla i zato se zahvaljujem Adisu, ali i načelniku Srđanu Mandiću i Samiru Avdiću. Ideja je bila da nakon ceremonije otkrivanja spomenika imamo projekciju filma ‘Shooting for Mirza’.

Svečani gosti koji su pristali doći su bili predsjednici pet košarkaških saveza i pet NBA zvijezdi. Nažalost na mjestu gdje je taj spomenik trebao biti postavljen spušten je zimski tobogan na Skenderiji. Zbog toga bi to bila neka vrsta nepristojnog otkrivanja spomenika“, naglasio je Danko.

Principi su mu bili važniji od novca

Mirza Delibašić bio je veliki košarkaš. Jedan od najvećih u generaciji koja je dominirala našim prostorima i cijelom Evropom, pa i svijetom.

Dosegnuo je vrh košarkaške Evrope sa sarajevskom Bosnom, bio prvak svijeta, te olimpijski prvak.

Njegovim odlaskom košarka na bivšem prostoru Jugoslavije ostala je bez posljednjeg romantičara.

Rođen je u Tuzli, 9. januara 1954. godine. Sportsku karijeru započeo je 1968. godine, kada je postao pionirski prvak Bosne i Hercegovine u tenisu.

Iste godine postaje i član tuzlanskog košarkaškog kluba Sloboda gdje igra sve do 1972. godine, kada prelazi u sarajevsku Bosnu, i svoju prvu utakmicu igra protiv splitske Jugoplastike.

Za Bosnu je odigrao 700 utakmica i postigao približno 14.000 koševa.

Mirza Delibašić je kao igrač predvodio Bosnu do naslova prvaka Evrope 1979. godine. Bio je i jedna od zvijezda španskog kraljevskog kluba – Reala iz Madrida gdje je ostvario zapažene rezultate.

Kao selektor reprezentacije BiH u Njemačkoj 1993. godine, ostvario je dosad najveći uspjeh bh. košarke na evropskim prvenstvima, osvojivši osmo mjesto.

U dresu jugoslavenske reprezentacije bio je prvak Balkana, Evrope, svijeta i olimpijski pobjednik. Dres Jugoslavije obukao je 176 puta i postigao 1.759 poena.

Dobitnik je mnogih sportskih i društvenih priznanja, a u četiri navrata biran za najboljeg sportistu Bosne i Hercegovine da bi onda dobio specijalno priznanje kao vanserijski as i postao član žirija za izbor sportiste. Za najboljeg košarkaša SFRJ proglašen je 1980.

Vjeran BiH ostao je i u toku opsade, odbivši poziv rukovodstva ”Reala” da opkoljeno Sarajevo zamijeni Madridom. Smrt ga je zatekla na mjestu direktora KK Bosna, 08. decembra 2001. godine.

Uskoro dobija i spomenik

Organizacioni odbor za podizanje spomenika najboljem sportisti BiH svih vremena Mirzi Delibašiću jednoglasno je odlučio da se, iako je spomenik u potpunosti završen, njegovo svečano otkrivanje održi na proljeće 2022. godine.

Zbog održavanja manifestacije “Zimska čarolija na Skenderiji” organizacioni odbor u sastavu Danko Delibašić, Edina Selesković, Srđan Mandić, Samir Avdić, Kenan Magoda i Adis Lukač odlučio je da se zbog nemogućnosti kreiranja adekvatnog ambijenta svečana ceremonija otkrivanja spomenika održi kada se za to steknu potrebni uslovi.

Da podsjetimo, otkrivanje spomenika je prvobitno bilo planirano za 8. decembar na 20. godišnjicu Mirzine smrti.

Imajući u vidu sav značaj Mirze Delibašića za Bosnu i Hercegovinu, a cijeneći i potrebu za održavanjem manifestacija poput zimske čarolije na Skenderiji, organizacioni odbor je odlučio da svečano otkrivanje, na kojem se očekuju brojni ugledni gosti iz BiH i inostranstva, odloži zbog nespojivosti ove dvije manifestacije.

Statua Mirze Delibašića, autora Adisa Lukača pobjednika na međunarodnom javnom pozivu za izradu najboljeg rješenja, je u potpunosti završena i nalazi se u ljevaonici umjetnina Jurkić u Orašju gdje će i ostati do utvrđivanja novog termina za svečano otkrivanje.