Foto/ Pogledajte prve fotografije Centra za zdravo starenje: Nekadašnje ruglo pretvoreno u predivne prostorije za seniore

Na Dan Općine, sutra u 12 sati, bit će upriličeno otvaranje “Centra za zdravo starenje“, u ulici Trg međunarodnog prijateljstva br. 6.

Nekadašnje “ruglo”, blago rečeno, pretvoreno je u prostorije za naše seniore, i to na način da ne samo starija populacija nego svako od nas poželi da boravi tu.

Prostorije namijenjene građanima treće životne dobi uređene su kao zasebna cjelina u sklopu objekta vrtića “Vjeverica“ i prilagođene potrebama boravka i druženja starijih osoba.

Centar raspolaže kuhinjom, prostorom za dnevni boravak, prostirijama za kurs računara i kurs engleskog jezika, prostorijama za odvijanje kreativnih radionica, za ambulantu i medicinsko savjetovalište, kao i prostorijama za vježbe i klub čitalaca.

U vanjskom dijelu postavljene su sprave za vježbanje, a u ambulanti će se vršiti mjerenje nivoa sećera u krvi, krvni pritisak i trigliceridi.

U novootvorenom Centru djelovat će 20 različitih radionica, kao što su dekupaž, crtanje na foliji, likovna sekcija, kurs računara, kurs engleskog jezika, vježbe za treću dob, joga, klub čitalaca, muzička sekcija, kulinarska sekcija, tako da će korisnici Centra na edukativan i kreativan način moći ispuniti svoje penzionerske dane.

U programu svečanog otvaranja nastupit će članovi sekcija, a svečanost će biti upotpunjena muzičkim interpretacijama poznatog bosanskohercegovačkog muzičara, kompozitora i pjevača Šukija Planjanina.

Prostor od oko 300 kvadratnih metara nalazi se kao posebna građevinska i tehnološka cjelina u sklopu objekta dječijeg vrtića “Vjeverica” čija obnova je završena ove godine i u čije prostorije su djeca ponovo krenula sa početkom školske godine.

Načelnik Općina Novi Grad, Semir Efendić, najavio je za narednu godinu otvaranje još jednog sličnog prostora.

Prostor za naše penzionere i stariju populaciju opremljen je po najmodernijim standardima i ponudit će kvalitetne sadržaje za treću životnu dob stanovnicima naše općine. Iako je ovo prvi prostor adaptiran namjenski za ove potrebe, u narednoj godini očekujemo stavljanje u funkciju jos jednog prostora iste namjene“, kazao je Efendić.

Svečanost otvaranja Centra za zdravo starenje planirana je za 12:00 sati, a osim toga u povodu Dana Općine planirani su i brojni drugi sadržaji.

Već od 13:00 sati u Centru “Safet Zajko” planirani su programi za sve generacije na otvorenoj pozornici gdje će nastupiti Latif Močević (Mravko Travko) i ostali, kao i otvaranje zimske bašte – restorana.

U galeriji Opcine u 15:00h planirano je otvaranje izložbe novogradskih umjetnika, a u 18:00h će biti održana svečana sjednica Općinskog vijeća.