Početak naredne sedmice Dan D za politiku i pravosuđe, objavljuje se lista sankcija?

Nakon što su strani medijatori SAD Matthew Palmer i predstavnica EU Angelina Eicchorst otkazali dolazak u BiH zbog komplikovane političke situacije u kojoj nema svrhe razgovarati o izmjenama Izbornog zakona BiH, dok se traži zaštita ustavno-pravnog poretka od napada koji dolaze iz bh. entiteta RS i Milorada Dodika, lideri političkih stranaka, pretežno opozicionih iz FBiH, međunarodnu zajednicu pozivaju na snažniju i efikasniju reakciju.

Očekivanja su da Evropska unija konačno zauzme odlučan stav prema uvođenju sankcija prema onima koji podrivaju Dejtonski mirovni sporazum, ugrožavaju teritorijalni integritet i suverenitet BiH, a jedan od glavnih zagovaratelja je Njemačka u kojoj je došlo do promjene vlasti, a koja je ove godine imenovala visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta kojeg u RS-u ne priznaju.

Druga očekivanja idu u pravcu Sjedinjenih Američkih Država i objavu “proširene crne liste“, odnosno liste imena kojima se uvode sankcije.

Prema izvršnoj uredbi predsjednika SAD-a Josepha Bidena o proširenju obima sankcija Zapadnom Balkanu od juna ove godine odobrava se izricanje sankcija pojedincima i subjektima odgovornim za korupciju u regiji, pojedincima koji ugrožavaju mir, bezbjednost, stabilnost ili teritorijalni integritet bilo kog područja ili države na zapadnom Balkanu, odgovornima za kršenje ljudskih prava na zapadnom Balkanu i njihovim saučesnicima, podrivanje demokratskih procesa i ometanje institucija i međunarodnih sporazuma, za kršenje odluka Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove.

Sva imovina i interesi u vlasništvu osoba određenih prema ovoj izvršnoj naredbi, koji su dolazili ili dolaze u SAD ili su pod nadzorom američkih osoba, bit će blokirani, a američkim državljanima je općenito zabranjeno učestvovati u transakcijama s njima.

Uz to, osobe sankcionirane ovim dokumentom ne ispunjavaju uvjete za ulazak u Sjedinjene Države i ne ispunjavaju uvjete za američku vizu.

Prema informacijama Patrije iz više izvora, naredne sedmice mogao bi biti Dan D za određene političare i neke od nosilaca pravosudnih funkcija.

Jedna od osnovnih zamjerki na pravosudni sistem u BiH je povezanost sa političkim strankama, zanemariva ili nikakva borba protiv korupcije, a posebno neprocesuiranje predmeta visoke korupcije, visokopozicioniranih osoba što podriva temelje svakog demokratskog društva. I u posljednjem slučaju zaključaka NSRS izostala je reakcija Tužilaštva BiH i v.d. glavnog tužioca Milanka Kajganića.

Naredne sedmice trebala bi biti objavljena lista s imenima osoba za koje SAD smatraju da doprinose korupciji, učestvuju u koruptivnim aktivnostim ili je sakrivaju.

Na toj listi trebala bi se naći imena nekoliko tužilaca, ali i sudija iz različitih pravosudnih institucija.

Kada je riječ o političarima, na listi će se naći imena dobro poznata iz političkog života u protekle tri decenije. Moguće je da osim njih, na listi budu i s njima povezana lica i pravni subjekti.

BiH u proteklih nekoliko mjeseci u fokusu je svjetske javnosti, a oko nje se lome koplja i s istoka i sa zapada.

Stalna tenzija koja je pojačanja blokadom državnih institucija, ali i posljednjim zaključcima NSRS o pripremama zakonskih rješenja za prijenos nadležnosti sa države na entitet RS, podigla je nivo uzbune među stranim zvaničnicima.

Prijenos nadležnosti odnosi se na povlačenje RS-a iz Oružanih snaga BiH i formiranje Vojske RS, ali i najavu o formiranju entitetskog VSTV-a, Uprave za indirektne poreze, ali i zabrane djelovanja državnih policijskih agencija i OSA-e na području RS-a.

Upravo u vrijeme eskalacije političke situacije u BiH Velika Britanija početkom decembra imenovala je specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan Stuarta Peacha koji ove sedmice boravi u BiH. Ambasada SAD danas je objavila kako se raduje saradnji sa izaslanikom Peachom.