Foto/ Štićenici zavoda Mjedenica danas su bili “uposlenici” Općine Stari Grad, isplaćene im i dnevnice

Prema zvaničnim podacima, u svijetu je oko 240 miliona djece sa smetnjama u razvoju, a obaveza društva je pružiti im priliku da ostvaruju svoj puni potencijal, te da budu angažovani u svojim zajednicama.

Upravo iz tog razloga, a povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić štićenicima Zavoda Mjedenica danas je omogućio jednodnevni rad u Općini Stari Grad. Štićenici Zavoda Mjedenica angažovani su u Šalter sali Općine Stari Grad, a za njihov rad su im isplaćene dnevnice.

Uposlenici Općine Stari Grad su im pomogli da kroz praktičan rad sa strankama što bolje razumiju procese rada, a bila je to prilika i da se upoznaju sa kojim se sve zahtjevima građani obraćaju Općini i koju vrstu pravne pomoći Općina može pružiti.

Osim štićenika Zavoda Mjedenica koji su radili u Općini, načelnik Hadžibajrić ugostio je danas i korisnike ovog Zavoda mlađeg uzrasta kako bi im se pokazala briga i nastojanje ove lokalne zajednice da budu ravnopravno uključeni u društvo.

U dobrom raspoloženju, uz razgovor i slatke poklone, korisnici Zavoda u pratnji direktorice Mirsade Čakal i svojih odgajatelja, zahvalili su se za ovu priliku i kazali da su imali nezaboravan dan.

Drago mi je što ste danas naši gosti u Općini Stari Grad i nadam se da ste naučili neke nove stvari. Hvala vam za vaš trud koji neće ostati nenagrađen. Svi u Zavodu ‘Mjedenica’ trebaju da znaju da im ja kao načelnik i Općina Stari Grad uvijek stojimo na raspolaganju za svaki vid pomoći. Uvijek je tako bilo i bit će i ubuduće”, poručio je načelnik Hadžibajrić.

Dodao je da je s ciljem osnaživanja osoba sa invaliditetom Općina Stari Grad u prethodnom periodu zaposlila dvije osobe s poteškoćama.

Nastojimo da svima pružimo jednaku šansu. Prije pet godina smo zaposlili osobu sa utvrđenim stepenom invalidnosti od 100% i on je naš kolega u Sektoru za tehničke poslove, a prošle godine smo zaposlili osobu sa stepenom invalidnosti od 70% koja radi u Službi kabineta općinskog načelnika”, kazao je načelnik Hadžibajrić.

Kada su dobili poziv da učestvuju u ovom danu, naši štićenici su bili oduševljeni. Općina Stari Grad se definitivno izdvaja od svih ostalih u Kantonu Sarajevo jer organizuje daleko najviše aktivnosti za djecu sa poteškoćama u razvoju. Ovom inicijativom, načelnik Hadžibajrić i Općina Stari Grad pokazali su da nikada ne zaboravljaju na našu djecu i uvijek su tu za bilo kakav zahtjev koji im pošaljemo. Iskreno se zahvaljujem u svoje lično ime, kao i ime uposlenika i štićenika naše institucije”, izjavila je Mirsada Čakal, direktorica Zavoda Mjedenica.

A, koliko ih je obradovala ova prilika da rade i budu aktivni članovi društva, potvrdili su i sami štićenici.

Među njima je i Azra Ibišević koja je poželjela da se okuša kao matičarka.

Bilo mi je lijepo danas raditi u Matičnom uredu, jako sam sretna i zadovoljna. Printala sam rodne listove i ništa mi nije bilo teško,” ispričala je Azra. Zadovoljstvo nije krila ni Edina Pahović. “Radila sam u Šalter sali na izdavanju dokumenata. Uposlenici Općine su nas lijepo dočekali i bili su sretni što su im došli. Sve su nam pomagali, a dobićemo i platu”, kazala je Edina.

Generalna skupština UN-a je 1992. Godine usvojila rezoluciju kojom je 3. decembar proglasila Međunarodnim danom osoba s invaliditetom.

Ovaj dan obilježava se s osnovnim ciljem poboljšanja kvalitete života osoba s invaliditetom kroz poticanje međusobne saradnje i stvaranje partnerstva među postojećim udruženjima osoba s invaliditetom.

Općina Stari Grad zahvaljuje se Slatkom butiku “Badem” koji je obezbijedio dio poklona za današnje goste.