Foto: Predsjedništvo BiH/ Arhiv

Šefik Džaferović reagovao na sramotne izjave Milanovića

Izjave predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića ispod su nivoa ozbiljnog državničkog ponašanja, kazao je Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH.

Ističe da je u Vukovar došao kao čovjek, a ne da se druži s Milanovićem.

U Vukovar sam došao, kao član Predsjedništva BiH i kao čovjek, da odam poštovanje braniocima Vukovara i civilnim žrtvama velikosrpske agresije. Nisam došao da bih se družio s Milanovićem, niti sam to tražio. Želim i ovom prilikom iskazati poštovanje građanima Hrvatske, te zvaničnicima i vjerskim velikodostojnicima na dobrodošlici koju su mi iskazali tim povodom“, kazao je Džaferović.

Što se tiče odnosa prema ratu u Bosni i Hercegovini, dodaje, “moje je stajalište jasno i govorim samo ono što je utvrđeno presudama Međunarodnog suda pravde i Međunarodnog krivičnog tribunala“.

Mislim da predsjednici i državnici trebaju tako nastupati, pa i sam gospodin Milanović. Imajući u vidu funkcije koje obavljamo, mi trebamo graditi povjerenje i bolje odnose među državama, a ne spuštati se ispod dopustivog nivoa i stalno tražiti povod za kavgu“, kazao je.

Kazao je da sramotnim i nedopustivim komentarima o genocidu u Srebrenici, kojima se pokušava minimizirati ovaj zločin, Milanović evidentno želi, na neki način, ublažiti opravdane osude i prezir evropske, bosanskohercegovačke i hrvatske javnosti upućene Dodikvoj stranci i HDZ-u BiH, nakon što su pokušali osporiti zakon o zabrani negiranja genocida i ratnih zločina.

Podsjećam predsjednika Milanovića na poruku koju je poslao prilikom 25. godišnjice genocida u Srebrenici, a koja ga obavezuje i kao čovjeka i kao državnika. Dobri odnosi između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine su jako važni, kako za ove države, tako i za cijeli region. Pozivam predsjednika Hrvatske na rješavanje otvorenih pitanja s Bosnom i Hercegovinom, u skladu s međunarodnim pravom, i na relaksaciju ukupnih odnosa. Takav pristup će pomoći i rješavanju unutrašnjih odnosa u BiH“, kazao je Džaferović.