Heroj Huso koji je spasio djevojčicu iz nabujale Bosne u Vogošći ispričao svoju priču

Da jučer u popodnevnim satima nije naišao Huso Sinanović i izvukao je iz nabujale i hladne rijeke Bosne, ko zna šta bi bilo sa djevojčicom iz Sarajeva.

Huso živi u selu Svrake kod Vogošće, bavi se poljoprivredom, te je na terenu bio jučer, vozio je ovce.

Vraćajući se kući s teškog posla i umoran, na mostu u Semizovcu, uočio je nekoliko ljudi.

Vidio je muškarca kako trči prema benzinskoj pumpi na kojoj je bilo policijsko auto.

Zanimalo ga je šta se događa.

Nije imala snage

Zaustavio sam automobil i prišao ljudima da pitam šta se događa. Oni su mi pokazali na rijelu i vidio sam da voda nosi djevojčicu. Rekao sam ovim ljudima ‘hajde da je pokušamo spasiti’ i potrčao prema obali rijeke. Obzirom da je težak teren, morao sam se spustiti malo niže i iza kuće pored jednog mosta sići do obale rijeke“, priča Huso za Dnevni avaz.

Kaže da u tim trenucima nije gubio nadu da će izvuči dijete iz rijeke.

Tražio sam neko drvo, dovoljno dugo da joj pružim, kako bi se ona uhvatila i da je tako privučem. Našao sam drvo, dobacio joj. Međutim, ona nije imala snage da se dovoljno čvrsto drži za drvo. Bila je i promrzla i plakala je. Čuo sam kako me doziva i govori mi “Pomozi mi, odnijet će me voda”. Nisam gubio glavu i nastavio sam tražiti način da je spasim“, dodaje heroj Huso Sinanović.

Kaže da je voda djevojčicu donijela među vrbe i da mu je tu bilo lakše da joj pomogne.

Bila je jedna vrba, uhvatio sam se za grane, ušao sam u rijeku i privukao je prema sebi. Uhvatio sam je za ruku i izvukao na obalu. Tu su prišli i drugi ljudi. Drama je bila završena. Stigla je i policija, i hitna pomoć. Ona je bila izbezumljena. Ni meni nije bilo svejedno, veliki je to šok“, kaže na kraju Huso Sinanović.

Zvao ga daidža djevojčice

Dodaje da ga je zvao daidža djevojčice.

Sretan sam što sam je uspio spasiti. Ne znam kako je završila u rijeci“, dodaje on.

Huso Sinanović je prije sedam godina kao i njegove komšije bio primoran seliti iz sela Svrake, koje je pogodilo stravično klizište.

Bilo je to u vrijeme jednog od najvećih potopa koji su pogodili BiH.

Podsjetimo, jučer smo pisali o heroju Husi, a nakon što je poznati sarajevski frizer Elvir Bajrić na svom Facebook profilu podijelio priču o herojskom činu.

Bajrić je posvjedočio velikoj hrabrosti svog komšije za kojeg kaže da je vrijedan i skorman mladić koji je u Vogošću doselio iz Srebrenice.

Radi se o divnom momku koji se sam bori za svoju porodicu, ni policija nije reagovala kao on, iako se boji vode ipak je sišao i djevojčici dodao ruku za koju se uhvatila i spasio je od sigurnog utapanja. Svi su gledali samo je Huso reagovao”, kazao je Bajrić.