Konaković se oglasio opet o poskupljenju struje: Premijer i ministri pobjegli, nemaju odgovore na važna pitanja

Elmedin Konaković, lider Naroda i pravde, oglasio se ponovo večeras po pitanju amandmana koji za cilj imaju da električna energija za privrednike ne poskupi više od 20 posto.

Podsjetimo, Konaković je ranije na svom Facebook profilu objavio je da je usvojen amandman u Domu Naroda.

Poskupljenja struje za privrednike u BiH koja su najavljivana i zbog kojih su mnoga preduzeća zaprijetikla potpunom obustavom proizvodnje neće se desiti, tvrdi predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković.

Struja za privredne subjekte neće poskupiti više od 20 posto! Amandman koji smo podnijeli kolega Aner Zuljevic i ja prihvaćen je danas na sjednici Doma naroda. Vlada FBiH u slučaju drastičnih poskupljenja mora ograničiti poskupljenje na maksimalno 20 posto. Zahvaljujemo se kolegama na podršci”, napisao je Konaković na svom Facebook profilu.

Izmir Hadžiavdić, sekretar Doma naroda Parlamenta Federacije BiH nedugo nakon toga izjavio je da Zakon o dopunama zakona o električnoj energiji FBiH nije usvojen kako to procedura nalaže.

Dopune ovog zakona predviđale su intervenciju Vlade FBIH ukoliko dođe do povećanja cijene električne energije preko 60 posto, a amandmanima su delegati zahtijevali da to bude 20 posto”, pojasnio je Hadžiavdić.

Ipak, kaže da su amandmani prošli, ali to opet ništa ne znači.

Cjenkalo se da to bude 30 posto, ali na kraju su amandmani Konakovića i Žuljevića da to bude 20 posto prošli. Međutim, da bi to zaživjelo, Zakon mora biti usvojen u oba doma u istom tekstu, skoro do zareza na istom mjestu. Prema tome, tekst zakona je različit i dalje, pa stoga i nema usvojenog zakona”, zaključio je sekretar Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Ovo su mediji bliski Stranci demokratske akcije iskoristili za nekoliko maštovitih članaka.

Konaković pozvao Predstavnički dom da potvrdi tekst Zakona

Potrebno je samo da Predstavnički dom Parlamenta FBiH pokaže ozbiljnost koju je danas pokazao Dom naroda i potvrdi tekst Zakona. Argumenti koje smo čuli nakon sjednice Doma naroda od menadžmenta JP EPBiH su zastrašujući i potpuno potvrđuju sve što smo danas na sjednici govorili“, napisao je Konaković.

Kaže da nisu odgovorili na važna pitanja.

Koliko su, kome i po kojoj cijeni prodali viškove električne energije u 2021. godini⁉️ Koliko je uglja manje na depoima ove godine, iz rudnika koncerna⁉️ Koliko su uglja kupili iz Stanara od Vuka Hamovića⁉️ Ako će gubitak u narednoj godini, kako kažu, biti cca 70 miliona KM, a godišnji prihod preko 1,2 milijarde, zašto su ponude privredi uvećane za 300 posto⁉️“, napisao je te dodao da se vrlo lako procenti izračunaju kad se ovaj dio prihoda koji se od privrede ubere obračuna.

Vladu FBiH nismo čuli, govori on, premijer i ministri su pobjegli, poslije sjednice nisu komentarisali.

Znaju li strukturu uposlenih u Elektroprivredi⁉️ Pretpostavljaju li koliko bi radnika ostalo bez posla, koliko bi se kompanija zatvorilo i koliko bi nas sve to koštalo da smo dozvolili ova poskupljenja⁉️ Šta je sa fondom za pomoć privredi u pandemiji u iznosu od 500 miliona KM⁉️ Smiju li javno reći ono što svi vidimo, da im je stranačka Elektroprivreda važnija od kompletne privrede!?“, upitao je lider NiP-a-

Tvrdi da “sekretar Doma naroda koji za nama trči cijeli dan i ubjeđuje nas da je sve što radi Vlada odlično, dodatno unosi nemir izjavama”.

Sekretar u slobodno vrijeme pregovara u ime SDA o političkim procesima, a ne bi smio. Ponekad i apelacije u ime stranke piše. Ovu bratiju prati nekoliko stranačkih medija predvođenih Avdom Avdićem, poneki predstavnik poslodavaca blizak Novaliću, i stranačka vojska. Svi zajedno istini ne mogu ništa“, dodao je.

Za kraj je napisao da struja ne smije poskupiti više od 20 posto i pozvao Trojku da se odazove pozivu na sjednicu.

Zastupnici Narod i Pravda, a znam da hoće i SDP BiH i Naša stranka odazvaće se promptno pozivu za sjednicu“, zaključio je Konaković.