Ivaylo Petev dao objašnjenje zašto nije zvao Nemanju Bilbiju na okupljanje

Nogometna reprezentacija BiH, sastavljena uglavnom od igrača iz domaćeg prvenstva (osim Ziljkića), okupila se danas u Zenici uoči prijateljske utakmice protiv SAD u Los Anđelesu iduće sedmice.

Selektor Ivaylo Petev tim povodom se obratio novinarima u Trening centru NSBiH.

U uvodu je istakao da su uglavnom tu igrači Premijer lige.

Odradit ćemo tri treninga ovdje u Zenici, tu su uglavnom igrači iz Premijer lige. Većina su mladi igrači. Bio bih najsretniji da se većina nametne i da bude s nama u budućnost. Ima puno zanimljivih mladih igrača, neki su otpali i zbog vakcina. To je to što imamo ovdje. Nadam se da ćemo se dobro pripremiti”.

Na pitanje zašto nije pozvan najbolji strijelac PLBiH Nemanja Bilbija, Petev je odgovorio:

Tražio sam drugi profil igrača. Ovi koje sam pozvao su moćni i jaki. Reprezentaciji SAD moramo odgovoriti sa puno trke i borbe. Tražio sam i da to budu mladi igrači, na koje možemo računati u budućnosti. Ovo je dobra utakmica za igrače iz Premijer lige BiH”.

Podsjećamo, selektor Ivaylo Petev za ovaj susret pozvao je 19 igrača.

Svojevrstan problem predstavljala je vakcinacija.

Sigurno da bi još neki igrači dobili pozive, međutim problem je predstavljalo to što nisu vakcinisani“, istakao je Petev prije dva dana.

Dotakao se i mladih igrača iz Premijer lige.

Već sam puno puta rekao da u Premijer ligi ima dosta zanimljivih mladih igrača i na ovom spisku je većina njih do 23 godine. Zanima nas kako će oni igrati u dresu reprezentacije i protiv jedne kvalitetne selekcije. Očekujem maksimalnu borbenost i zalaganje jer ovo je svima šansa da pokažu potencijal koji imaju.

To i nama daje mogućnost da vidimo na koga možemo računati u budućnosti. Ovo jeste prijateljska utakmica, priliku će svi dobiti a naglašavam da nam je rezultat važan, jer mi uvijek idemo na pobjedu. Na taj način treba da razmišljaju svi koji igraju za reprezentaciju BiH“, izjavio je Petev.