Odobren plan nabavki za izgradnju tramvajske pruge do Hrasnice

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) odobrila je plan nabavki i na svojoj stranici objavila je generalno obavještenje o nabavkama vezanim za projekt izgradnje tramvajske pruge do Hrasnice.

Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta zajedno s premijerom Edinom Fortom sredinom prošlog mjeseca potpisao je mandatno pismo za ovaj pojekt.

Nakon potpisivanja mandatnog pisma EBRD-a, što je bio prvi korak za realizaciju ovog projekta, dobili smo i zvanično odobrenje plana nabavki i objavljeno je generalno obavještenje za pokretanje nabavki za radove i usluge nadzora.

Do kraja ove godine bit će raspisan tender za nadzor, a raspisivanje tendera za radove očekujemo u januaru. Drago mi je da sve ide prema planu, ovaj projekt će značajno doprinijeti unapređenju javnog prevoza, a mještani Hrasnice, Sokolović Kolonije i Butmira ga čekaju više od 40 godina“, kazao je ministar Šteta.

Plan je da se izgradi 12,96 kilometara tramvajske pruge od Ilidže do Hrasnice, 20 tramvajskih stanica i okretnica na kružnom toku na Ilidži.

Vlada i Ministarstvo saobraćaja su prepoznali ovaj projekt i zbog toga sam izuzetno zadovoljan, jer će olakšati svakodnevnicu stanovnicima i naše općine ali i kantona. Dugo se pričalo o ovome i konačno je nakon toliko godina realizacija počela. Ovo je historijski projekat i značajno će unaprijediti kvalitet života u općini Ilidža“, rekao je načelnik Općine Ilidža Nermin Muzur.

Vrijednost projekta izgradnje tramvajske pruge do Hrasnice iznosi 20 miliona eura, a sredstva će biti osigurana putem zajma kod EBRD-a, po čijim će se Pravilima i procedurama sprovoditi nabavke u narednom periodu.