KJKP ViK o mogućim zagađenjima zbog potencijalnih poplava: Kontrole se vrše svakodnevno, javnost će biti obavještavana

Nove poplave najavljene su za sutra, skoro pa je neminovno da se ponovi scenarij od prije mjesec dana.

Građani strahuju zbog novih najava, Nedim Sladić sinoć je pesimistično objavio “nove poplave su neizbježne”.

FHMZ je aktiviriao narandžasti meteoalarm, odnosno rano upozorenje za četvrtak zbog jakih padavina.

Kantonalna uprava civilne zaštite Kantona Sarajevo preporučuje svim pravnim i fizičkim licima, da ODMAH u skladu sa svojim nadležnostima, kao i obavezama, koje su im propisane Zakonom o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća, preduzmu sve neophodne preventivne mjere zaštite od kišnih padavina, saopćeno je prije dva dana.

Ukoliko se ponovi scenarij poplava neizbježno je da će pojedini vodovodi opet biti zagađeni.

Iz KJKP “Vodovod i kanalizacija” kazali su da se kontrole vrše svakodnevno.

Kontrola zdravstvene ispravnosti vode u sistemu javnog vodosnabdijevanja u nadležnosti KJKP ViK se vrši svakodnevno a rezultati svih izvršenih analiza potvrđuju zdravstvenu ispravnost vode. ViK poduzima sve potrebne mjere u cilju pravovremenog registrovanja bilo kakvih promjena u kvalitetu vode koje bi mogle uticati na zdravstvenu ispravnost vode“, kazali su iz ovog preduzeća za Sarajevsku seharu.

Građani će biti u svakom trenutku izvještavani o promjenama u kvaliteti vode.

Ukoliko bi usljed obilnih padavina došlo do promjena u kvalitetu vode, građani bi o tome bili obaviješteni putem web stranice KJKP ViK Sarajevo i putem sredstava javnog informisanja a do tada mogu slobodno koristiti vodu iz sistema javnog vodosnabdijevanja“, dodaju.

Kako znati da li ste spojeni na lokalni vodovod koji nije u nadležnosti ovog preduzeća pojasnili su za naš medij.

Nakon obilnih padavina često dolazi do zamućenja vode u lokalnim vodovodima i nakon toga nam se javlja veliki broj građana sa upitom o tome da li su prikopčani na naš sistem ili na sistem lokalnog vodovoda.

Naglašavamo da su svi građani koji dobivaju račune od KJKP ViK prikopčani na naš sistem i da je taj sistem potpuno odvojen od sistema lokalnih vodovoda, tako da eventualne informacije o zamućenosti vode u lokalnim vodovodima ne treba da zabrinjavaju građane koji koriste vodu iz sistema javnog vodosnabdijevanja u nadležnosti ViK-a“, zaključili su.