Krizni štab se oglasio nakon informacije o pojavi omikrona u BiH: Iz medija saznali za potvrđene slučajeve

Iz Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo saopštavaju da su putem medija došli do saznanja da je u mikrobiološkom laboratoriju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu potvrđeno 10 slučajeva zaraze Omikron sojem virusa.

To znači da o ovim slučajevima nisu zvanično obaviješteni Ministarstvo zdravstva, Krizni štab, niti Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo.

Upućuju poziv svim građanima da se vakcinišu, kako bi sačuvali svoje i zdravlje osoba u svojoj okolini.

Krizni štab Ministarstva zdravstva KS poziva sve građane Kantona Sarajevo kojima je isteklo tri mjeseca, ako nisu bolovali Covid-19 i šest mjeseci ako jesu bolovali, na vakcinaciju trećom booster dozom na punktovima u KS.

Napominjemo građane da se mogu vakcinisati u bilo kojem domu zdravlja na području KS, bez obzira na mjesto prebivališta“, navodi se u pozivu također.

S obzirom na slab odziv zdravstvenih radnika na vakcinaciju booster dozom, iz Kriznog štaba apeluju na menadžmente zdravstvenih ustanova u KS da provedu pojačane aktivnosti radi vakcinacije zdravstvenih radnika, jer dolaze u kontakt sa pacijentima.

Iz Kriznog štaba i Ministarstva zahvaljuju građanima na saradnji, te ih pozivaju da i dalje poštuju sve propisane higijensko-epidemiološke mjere.

Vakcine nastavljaju sprečavati teške oblike bolesti i smrtne ishode, a podaci pokazuju da je broj hospitalizacija i smrtnih slučajeva najmanji u onim državama s najvišim stopama vakcinacije. Prema podacima u Kantonu Sarajevo, skoro 90% hospitaliziranih pacijenata su nevakcinisani“, poručili su.

KCUS potvrdio da je otkriveno deset slučajeva

Podsjetimo, prema posljednjim podacima redovnog specifičnog “screeninga” na aktuelno cirkulirajuće varijante SARS CoV 2, danas je u OJ Klinička mikrobiologija Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), otkriveno deset slučajeva omicron varijantnog soja koronavirusa.

Od stotinu pozitivnih uzoraka na SARS CoV 2, detektovanih 27. decembra, 10 posto pokazalo je prisustvo ove varijante.

Prisustvo omicrona dokazano je kod pacijenata iz domova zdravlja: Saraj polje (dva slučaja), Stari grad (dva slučaja), Centar (četiri slučaja) i Ilidža (dva slučaja). Dalja karakterizacija sekvencioniranjem u našoj laboratoriji slijedi u narednim danima“, kazali su u OJ Klinička mikrobiologija KCUS-a.

Također, izjavu je dao i Goran Čerkez, pomoćnik ministra federalnog ministrstva zdravstva kazavši da je činjenica u FBiH dosta stabilna.

Specifične testove za omicron soj koronavirusa je nabavio sam KCUS, te su tako bili u mogućnosti detektovati omicron soj, istakao je.

Od 100 urađenih testova na KCUS-u, nespecifičnim PCR testom koji može detetkovati omikron, potvrđeno je 10 slučajeva. Oni trebaju biti potvrđeni i sekvencioniranjem i očekujemo da će za 3-4 dana biti potvrđeno da je omikron prisutan i u BiH. Činjenica je da je situacija u FBiH dosta stabilna, ali u isto vrijeme je vidljivo da imamo porast incidence u KS, HNK i Goraždu. Očekujemo da će i kantonalni krizini stožeri nastave pratiti situaciju i donositi propisane mjere“, rekao je Čerkez.

Podsjetimo, posljednjih nekoliko dana sumnjalo se da je odavno prisutna ova varijanta u Bosni i Hercegovini.

Moglo se lako doći do zaključka posmatrajući region koji su daleko prije nas zabilježili nove sojeve, te uzimajući u obzir da procesi kod nas traju predugo.

Tako npr. potvrda novog soja u drugih državama traje dva dana dok kod nas deset dana.