Na mjestu posječenog stabla jer je smetalo reklami posađeno još veće stablo

Na mjestu mladog stabla kestena koje je prije nekoliko noći posjeklo nekoliko nepoznatih počinilaca, a samo zato što je zaklanjalo reklamu, danas je posađeno novo.

Ovo stablo je godinama krasilo zeleni pojas uz saobraćajnice u sarajevskoj ulici Zmaja od Bosne.

Premijer Kantona Sarajevo poručio je kako su stablo posjekli vandali koji će odgovarati za svoj zločin.

Danas smo na istom mjestu posadili novo, još veće stablo, a policija će istražiti ovaj slučaj. Čuvajmo zelenilo našeg Sarajeva, zajedno! Prijavljujte vandalizam, reagovat ćemo”, poručio je Forto.

Stablo smetalo reklami

Podsjetimo, kako je Sarajevska sehara prva pisala prije dvije noći, kao što možete i vidjeti na fotografijama, ispred stabla se nalazio bilbord s reklamom nove “Una” tv stanice.

Nije jasno da li je stablo smetalo vlasniku bilborda ili vlasniku kompanije koja se reklamira na njemu.

Nekome je očito smetalo, bilo problem, narušavalo ‘vidokrug’ pa je organizirana prava akcija da se i ukloni. Prema informacijama do kojih je došla Parkova Služba komunalnih redara akcija sječe i vandalskog čina pojedinca ili više njih prema javnom dobru, stablu starom između 15 i 20 godina sprovedena je u djelo u kasnim noćnim satima, između dva i tri sata poslije ponoći“, napominju iz preduzeća KJKP Park Sarajevo.

Prema njihovim riječima, samim tim što nije odnesena drvna masa očigledno je da je cilj bio vidljivost reklame.

Sječa i to krošnje, koja je očito bila problem, u gornjem dijelu debla izvršena je pilom, a potom je krošnja u potpunosti i srušena. Ostavljena je na travnjaku, što je dokaz i da je cilj bio uništiti stablo, a ne doći i do drvne mase“, pojašnjavaju.

Oborenu krošnju uz presječeno deblo prilikom čišćenja travnjaka uočila je Parkova jedinica koja na području Centra održava javne zelene površine i odmah je intervenisala i Parkova Služba komunalnih redara.

O svemu je sačinjena i službena zabilješka, a s obzirom da je počinilac još uvijek nepoznat, angažirani su i pripadnici PU Centar. Ovaj krajnje vandalski način izvršen u strogom centru grada, u jednoj od najfrekventnijih ulica, u blizini brojnih objekata, pokrivenih i video nadzorom govori najviše. Šteta nanesena zelenilu je time i veća, jer dok jedni grade i čuvaju zelenilo našeg grada drugi to ruše na ovakav način“, kazali su iz Parka.

Time i minimaliziraju cjelokupan trud i rad, jer je stablo prije svega 10-15 godina uzgajano u rasadniku, a pet godina je zasigurno održavano i njegovano nakon sadnje i na zelenoj površini.

Šteta je to i za kvalitet zraka u našem gradu. Preduzeće Park poduzelo je sve aktivnosti da se počinioci pronađu i sankcionišu, pa apeluje i na građane ukoliko su svjedoci ovog, ali i sličnih pojava da to i prijave našoj Službi komunalnih redara.

Vandalizam na javnim zelenim površinama možete prijaviti i najbližoj PU, kao i općinskoj službi. Samo zajedničkom saradnjom možemo sačuvati javne zelene površine u našem gradu, ali i novac, jer umjesto u obnovu i sanaciju šteta isti se treba ulagati u izgradnju novih parkova, drvoreda, šetališta“, zaključuju iz KJKP Park Sarajevo.

Drage kompanije, nije nam cilj bilo čiji posao rušiti, ali ovo je još jedan od razloga zašto se reklamirati na online medijima. Ne morate uništiti prirodu da biste bili vidljiviji, a i vidi vas pa jedno 1.000 puta više ljudi koji ciljano dođu na medij, a ne u vožnji bace pogled i ne obrate pažnju.

Bilo kako bilo, pogledajte ispod galeriju fotografija.