Bh. Sirena Lana Pudar se plasirala u polufinale, Iman Avdić završila učešće na Svjetkom prvenstvu

Najbolja bh. plivačica Lana Pudar jutros se plasirala u polufinale discipline 100 metara delfin na Svjetskom prvenstvu u Abu Dhabiju.

Naša plivačica ostvarila je vrijeme 56.87, što je bilo dovoljno za četvrto mjesto u njenoj kvalifikacionoj grupi, ali i za prolazak u polufinale.

Pudar je danas nastupala u posljednjoj kvalifikacionoj utrci te je, znajući tempo ostalih takmičarki unaprijed znala koje vrijeme mora ostvariti kako bi se kvalifikovala.

Polufinalne utrke su zakazane iza 15:30 sati, dok će finale biti održano oko 16 sati i 10 minuta.

Lana Pudar će se tako boriti za još jednu medalju, nakon što je prije dva dana osvojila bronzu u disciplini 200 metara delfin i ispisala historiju bh. plivanja.

Podsjetimo, Uoči sutrašnjeg takmičenja Lana je poslala poruku najboljem bosanskohercegovačkom nogometašu Edinu Džeki i košarkašu Jusufu Nurkiću.

Ljudi, sutra ujutro plivam na 100 metara delfin. Hoćemo ići po još jednu medalju? Šta kažete Nurkiću i Džeko?”, pitala je Lana.

Iman Avdić završila takmičenje

S druge strane, mlada plivačica Iman Avdić je nastupom u utrci na 200 metara mješovitim stilom završila učešće na Svjetskom prvenstvu u Abu Dhabiju.

Avdić, koja je nedavno napunila 14 godina, je u jutrošnjim kvalifikacijama zauzela 29. mjesto, što je uspjeh kada se zna da je bila najmlađa takmičarka.

Avdić može biti zadovoljna nastupima u Abu Dhabiju. Podsjetimo, ona je jedina od naših predstavnika ispunila četiri norme, no odlučila je ne nastupiti u disciplini 200 metara slobodnim stilom kako bi se fokusirala na utrku 400 metara mješovito, koja je bila održana istog dana.

Ispostavilo se da je donijela ispravnu odluku s obzirom na to da je osvojila 27. mjesto.

Ona je također plivala i 400 metara slobodnim stilom, gdje je zauzela 34. poziciju.

U narednoj godini Iman očekuju evropska prvenstva za seniore i juniore te Svjetsko prvenstvo za juniore, a ona i njen trener i otac Evelin su istakli kako najbolje rezultate očekuju na Evropskom olimpijskom festivalu (EYOF), koji će biti održan u Slovačkoj krajem jula iduće godine.