Među stradalima u Kentuckyju i pet građana bh. porijekla

Prema informacijama iz Generalnog konzulata Bosne i Hercegovine u Chicagu, među stradalima od posljedica razornog tornada u Kentuckyju su žena i četvoro djece porijeklom iz Bosne i Hercegovine.

Radi se o članovima porodice Bešić.

Te informacije je Konzulat u Chicagu dobio od bh. zajednice iz Bowling Greena u Kentuckyju, čiji predstavnici pretpostavljaju najgori ishod budući da se spomenuta djeca vode kao nestala.

Pretpostavka je da su to djeca od dvojice braće Bešić, a da je stradala žena – supruga jednog od njih.

Navodno su braća povrijeđena, prema ovim informacijama.

Podaci će se smatrati službenim kad spisak poginulih objave američke vlasti, rečeno je Agenciji Fena iz navedenog konzulata.

Iz bh. zajednice Bowling Greena nije rečeno da među stradalima ima još građana bosanskohercegovačkog porijekla.

Podsjećamo, vanredno stanje proglašeno je jučer u Kentuckyju (SAD) i strahuje se da je u toj saveznoj državi poginulo više od 100 osoba u razornima tornadima koji su opustošili gradove u nekoliko američkih saveznih država.

U razornim tornadima uništena je tvornica svijeća u Mayfieldu u Kentuckyju, uništen je starački dom u susjednom Missouriju i poginulo je najmanje šestero radnika u skladištu Amazona u Illinoisu.

Guverner Kentuckyja Andy Beshear rekao je da su ovo najrazornija tornada u historiji te savezne države.

Oko 40 radnika spašeno je iz tvornice svijeća u kojoj se nalazilo više od 100 osoba, a Beshear navodi da će biti “čudo” ako spasioci izvuku još živih radnika iz ruševina.

Vjerovatno će biti više od 100 izgubljenih života ovdje u Kentuckyju”, rekao je Beshear na konferenciji za medije.

Nestalo je sve što im se našlo na putu. Kuće, firme, vladine zgrade – samo su nestale”, rekao je Beshear nakon izlaska na teren.

Guverner je proglasio vanredno stanje u Kentuckyju u subotu i zatražio hitnu pomoć toj državi.

Američki predsjednik Joe Biden odobrio je proglašenje vanrednog stanja u Kentuckyju.

Biden je novinarima u subotu navečer rekao da će se obratiti Agenciji za zaštitu okoliša da istraži povezanost klimatskih promjena s olujama te je pokrenuo pitanja o upozorenjima na tornado.

Je li bilo upozorenja? I je li bilo dovoljno snažno i je li se na njega reagiralo”, upitao se Biden. “Ovo je tragedija. I još uvijek ne znamo koliko života je izgubljeno i stvarni razmjer štete”, rekao je Biden.

Beshear je rekao da je na terenu 189 pripadnika Nacionalne garde, a spasilački napori usmjereni su na Mayfield, dom za 10.000 stanovnika.

Neuobičajeno visoke temperature i vlaga u zraku stvorile su uvjete za ekstremne vremenske prilike u ovo doba godine, rekao je Victor Gensini, profesor geografskih i atmosferskih nauka na Univerzitetu Sjeverni Illinois