Milorad Dodik na “historijskoj” sjednici NSRS-a: BiH ide u pravcu na koji nismo pristali

Informaciju o prenosu nadležnosti sa Republike Srpske na nivo Bosne i Hercegovine u oblasti odbrane i bezbjednosti, sa prijedlogom zaključaka obrazložio je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik na današnjoj sjednici NSRS.

Dodik je kazao da je ovo jedan od važnih dana za RS.

Srpski karakter je moguće promijeniti kao i okean. Nisam srpski izolacionista, želim bolji aranžman za RS i bolji aranžman za BiH. Od suštinskog značaja je da riješimo ove izazove, a prijeti opasnost da će se BiH raspasti, a RS krenuti ka izlazu. Moj princip je da se mora omogućiti vraćanje nadležnosti entitetima i šta BiH može da radi, a šta treba da prestane da radi“, kazao je on.

Dodaje da je zabluda da se teži jednoj adresi što se pokušava uraditi sa BiH.

Moj princip je da entitetski parlamenti predstavljaju istinski izbor stvarnog demokratskog identiteta u BiH. BiH ide u pravcu na koji mi nismo pristali. Zamjerke se odnose na miješanje u naše nadležnosti. Ljute nas presude donesene od Ustavnog suda BiH. Neće se uvijek dobiti ono što želimo, ali to ne znači da treba da odustanemo. Narod će na referendumu odlučiti o novom ustavu RS“, kazao je.

Državu BiH nazvao je eksperimentom, a rat u BiH “građanskim”.

Dejtonski sporazum je okvirni, a suštinski dio je reguliran aneksima koje su potpisali entiteti i Brčko distrikt“, kazao je.

Republiku BiH koja je u aprilu 1992. međunarodno priznata, nazvao je „papirnatom republikom”.

Kazao je kako Republika Bosna i Hercegovina nikada nije imala svoju teritoriju, jer su teritoriju imali Hrvatska zajednica Herceg-Bosna i Republika Srpska. Dodao je kako niko nije priznao RBiH.

On je kazao da su došli u poziciju da brane “ustavni poredak”.

Sve prenesene nadležnosti nisu u skladu s Ustavom i one nikad nisu ugrađene u Ustav BiH“, kazao je.