Predsjedavajući Novog Grada potresen pogibijom dječaka u Nedžarićima: Bio sam na licu mjesta, doći ću na okupljanje roditelja

Jutros je do medija stigla informacija da je preminuo dječak kojeg je sinoć u blizini škole Aleksa Šantić u sarajevskom naselju Nedžarići udario kamion.

Dječak je sinoć prevezen na Kliniku za anesteziju i reanimaciju, nakon teških povreda koje je zadobio u nesreći, ali nažalost nije preživio.

Večeras od 18 sati će na mjestu nesreće biti održani prostesti roditelja učenika koji pohađaju OŠ „Aleksa Šantić“.

Već godinama upozoravaju na neadekvatan prilaz školi koji je uzak bez trotoara, a kojim prolaze i motorna vozila. Inače, rasvjeta u ovoj ulici je loša i vidljivost je jako mala.

Roditelji će ponovo uputiti niz zahtjeva nadležnim institucijama kako bi se pronašlo rješenje i obezbijedio sigurni prilaz školi.

O problemima u ovoj ulici, ali i ovom slučaju, razgovarali smo s predsjedavajućim Općinskog vijeća Općine Novi Grad, Mirzom Selimbegovićem, koji je vidno potresen ovim slučajem.

Zatečen sam i šokiran ovim slučajem i kao čovjek i kao roditelj, a samim tim i što je moj sin išao u razred s dječakom“, kazao je na početku razgovora Selimbegović.

O uzrocima nesreće može se polemisati, ali zasigurno nije pomogla ni loša osvjetljenost ove ulice.

Ne mislim da je isključivo loša rasvjeta uzrok, obzirom da je i jaka kiša padala, samim tim i vidljivost bila smanjena. Bilo je nekih inicijativa, mislim i da je rađeno nešto po tom pitanju. Mi smo jutros bili kod direktorice škole, između ostalog nam je i ona tako rekla“, dodaje Selimbegović.

Selimbegović je, kako kaže, sinoć bio na licu mjesta nesreće.

Ja sam bio na licu mjesta, vidljivost nije bila tolika dobra, bilo je dosta različitih faktora koji su mogli dovesti do nesreće“, pojašnjava.

Pitali smo ga i da li će podržati okupljanje građana i roditelja večeras u 18 sati.

Mislim da ću biti prisutan lično i ja i moje kolege, i kao roditelj i kao predsjedavajući“, zaključio je Selimbegović za Sarajevsku seharu.

Podsjećamo, nesreća se dogodila u uskoj i mračnoj ulici kojom djeca često prolaze na putu do škole.

Očevici nesreće potvrdili su da se u mračnoj i skučenoj ulici saobraćajni znak “ŠKOLA” slabo vidi i da su djeca često u opasnosti.

Vozač je uhapšen i nalazi se na kriminalističkoj obradi u MUP KS. Sinoć je završen i uviđaj kojim je rukovodio dežurni tužilac.

Borba roditelja za sigurnost djece na putu do škole traje godinama, a sve što su uspjeli do sada jeste da se napravi rampa pred sami ulaz u školu, ali nikada se nije postigla saglasnost da se motornim vozilima zabrani prilaz u ulici koja vodi do škole.

Inače, dječak je stradao u vrijeme kada se završava nastava, pa su ovoj tragediji svjedočila mnogobrojna djeca, koja su u šoku.

Ukoliko se ne ispune zahtjevi roditelja moguć je i bojkot nastave, jer, kako kažu roditelji, više ne žele ugrožavati živote svoje djece slanjem u školu.