“NSRS jučer podsjetio na okupljanje predstavnika bosanskih Srba 1991.”

Ramiz Salkić, potpredsjednik Republike Srpske komentarisao je za N1 održavanje današnje posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) na kojoj su usvojeni Deklaracija o ustavnim principima i četiri informacije sa zaključcima o prijenosu nadležnosti sa nivoa BiH na nivo entiteta.

Kako je kazao, ovo što se sinoć desilo u NSRS, po mnogo čemu podsjeća na okupljanje predstavnika bosanskih Srba 1991. godine kada se krenulo u proces koji je rezultirao genocidom nad Bošnjacima u Bosni i Hercegovini.

Narativ je nešto drugačiji ciljevi su isti – podijeljena Bosna i Hercegovina i etnički čist prostor koji se zove Republika Srpska. Ogromna je obaveza OHR-a da reaguje i sankcioniše ove antidejtonske aktivnosti koje ugrožavaju mir i indirektno pozivaju na sukobe.

Samo brze, snažne i efikasne sankcije prema entitetskim organima i pojedincima koji ugrožavaju ustavni poredak i mir mogu spriječiti eskalaciju ove sitacije u doglednoj budućnosti”, naglasio je Salkić.

Salkić je poručio građanima Bosne i Hercegovine da trebaju biti spremni na svaku opciju jer je jasno da seperatisti predvođeni Miloradom Dodikom neće odustati od svog cilja.

Posebnu sjednicu i usvajanje Deklaracija prokomentarisali su i Željko Komšić, Bakir Izetbegović i Šefik Džaferović.

Predsjedavajući Predsjedništva Željko Komšić pozvao je Tužilaštvo BiH da po hitnoj proceduri pokrene postupak protiv osoba koje su u Narodnoj skupštini RS usvojili zaključke koji direktno podrivaju ustavni poredak države Bosne i Hercegovine i narušavaju mir i stabilnost u državi.

Komšić je pozvao Tužilaštvo BiH da procesuira Milorada Dodika kao podstrekača i predvodnika grupe koja se udružila u rušenju ustavnog poretka BiH i podrivanju institucija države.

Narodna skupština RS je napustila Dejtonski mirovni sporazum“, kazao je Komšić.

Željko Komšić pozvao Tužilaštvo BiH da po hitnoj proceduri pokrene postupak protiv osoba iz NSRS

Lider SDA Bakir Izetbegović večeras je u emisiji Izazov na BN TV ocijenio kako je želja Milorada Dodika da se izbjegnu izbori očigledan znak nedostatka samopouzdanja i uvjerenja da će pobijediti na izborim.

Tu su Dodik i Čović isti, zaključio je.

Izetbegović je naveo kako je SNSD dobio 14 posto glasova na izborima, a HDZ devet što je zajedno 24 posto.

Imaju ispod četvrtine podršku i željeli bi da otmu biračima pravo da izađu i mijenjaju. I to im neće poći za rukom, organizovat ćemo se”, poručio je lider SDA.

Govoreći u vezi sa izmjenama Izbornog zakona BiH, Bakir Izetbegović je podsjetio kako u državnom predsjedništvu sjede Srbin, Bošnjak i Hrvat, ali da oni predstavljaju interese svih naroda u BiH.

HDZ traže da se ta stvar izmjeni na način potpuno suprotan presudama sudova. Član koji dolazi iz RS redovito bude Srbin, ali pazi na glasove Bošnjaka i Hrvata u RS jer od njih zavisi. Glasovi Hrvata u FBiH mogu odlučiti člana Predsjedništva iz reda bošnjačkog naroda”, kazao je Izetbegović.

Bakir Izetbegović: Neće im proći, organizovat ćemo se!

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je osudio i odbacio odluke usvojene na današnjoj sjednici skupštine entiteta RS.

Smatra da je počeo napad na ustavni poredak BiH.

Ovo je, uz ranije usvojeni neustavni entitetski zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima, dio jasnog plana kojim je započeo napad na ustavni poredak Bosne i Hercegovine. Napad na državu i ustavni poredak je napad na mir. Pozivam institucije Bosne i Hercegovine, prije svih Tužilaštvo Bosne i Hercegovine da zaštite ustavni poredak i pokrenu istragu protiv svih odgovornih lica za današnje događaje”, kazao je Džaferović.

Šefik Džaferović odbacio odluke NSRS: “Počeo napad na ustavni poredak BiH”