Oglasila se Naša stranka po pitanju bilborda u Zenici: Slavit ćemo sve osim podjela

Nakon što su se u Zenici pojavili reklamni bilboardi na kojima je pisalo da “jelka, Djed Mraz i Nova godina nisu dio tradicije islama i Bošnjaka”, a koji su kasnije prefarbani oglasili su se iz Naše stranke iz ovog grada.

Čestitali su, kako kažu, odlučnim građanima na buntu te istakli da je ovo veliko “ne” podjelama.

Ne oduzimajući pravo bilo kome na mišljenje i zakupljivanje ne baš jeftinih bilboarda, mi u Našoj stranci imamo poruku: Jelka, Djed Mraz i Nova godina jesu i ostat će tradicija građana Zenice!

Baš kao što su to Bajram, ramazan, Prvi maj, božići, Uskrs i Vaskrs te brojni drugi praznici koji su Zeničanima i Zeničankama uvijek služili da se što više zbliže jedni s drugima, a ne da se jedni od drugih distanciraju”, naveli su iz Naše stranke.

Istakli su da natpis ocjenjuju kao provokaciju nesavjesnih pojedinaca.

Tim više što niko nije htio preuzeti odgovornost za njega. Očito se htjelo ispitati mišljenje javnosti. I ispitano je: Zeničani su ga mahom osudili, na kraju i učinili nevidljivim.

Osim provokativnog sadržaja, krajnje nemoralnom smatramo i činjenicu da su veliki novci bačeni na sijanje razdora dok mnogi naši sugrađani ne slave ništa ne zato što su muslimani, odnosno Bošnjaci, već zato što sebi to ne mogu priuštiti. Bilboard je upravo najveća provokacija za one kojima je upućen, tj. Bošnjake.

On ih ponižava i smatra ih neupućenim u vlastitu tradiciju. Narod koji je sebe nepovratno ugradio u Zenicu, slavit će u njoj šta on želi a ne šta mu neko kaže da smije ili ne smije. Kao i dosad, sve osim podjela”, poručili su iz Naše stranke.

Podsjetimo, nepoznate osobe u majicama “Bosanska čast Zenica” sinoć su došle do lokacije kod Tržnog centra gdje se nalazi novogodišnji bilboard.

Podsjetimo, bilbord je izazvao dosta reakcija u BiH, ali i regiji, te su zlatnim sprejom prefarbali poruku koja je bila ispisana te ostavili svoj potpis.

Bilboard s porukom “Jelka, Djed Mraz i Nova godina nisu dio islama i tradicije Bošnjaka” izazvao je dosta negativnih reakcija kod građana Zenice koji su na društvenim mrežama poručili da ove poruke nisu ogledalo multietničke Zenice koju poznaju.

Međutim, postoje i oni koji su ovaj bilboard smatrali ispravnim te u njemu nisu vidjeli ništa problematično.

Na mjesto događaja sinoć su izašli i pripadnici MUP-a ZDK koji su zadokumentovali ovaj čin potpisnika “Bosanske časti”.

Direktorica doma za djecu bez roditeljskog staranja JU Dom porodica Zenica Draženka Subašić je kazala da Djed Mraz nije u duhu tradicije ni katolika ni pravoslavaca ni muslimana već je proizvod Coca Cole.

Djeca ga zaista vole. Znate, pišu mu i pisma i otkrivaju najveće tajne. Dragi prijatelji, uživajte sa svojim najmilijim dok su vam živi, dok su blizu. Dosta mržnje i razdora, prođe život…” kazala je Subašić.

Ko službeno stoji iza kampanje koja Bošnjacima poručuje da jelka i Djed Mraz nisu dio islama i njihove tradicije nije poznato.

Na društvenim mrežama mnogi građani Zenice negativno komentarišu postavljanje billborda sa ovakvom porukom.

Iz neslužbenih izvora saznaje se da će poruke već danas biti uklonjene sa reklamnih prostora, iza kampanje prema našim saznanjima stoji grupa pojedinaca.

Podsjetimo, bilboard čestitke novogodišnjih praznika i Božića u Bužimu je dan ranije uklonjen.

Naime, Općinska organizacija SDA Bužim je bila inicijator skidanja plakata nakon što su naveli da je prvi put da se takav plakat postavi te da je on doživljen, kako su istakli, kao jedna vrsta provokacije u sredini u kojoj većinski žive Bošnjaci.