Osuđen kurir KCUS-a na godinu i dva mjeseca zatvora, nezakonito stekao 86 hiljada KM

Kantonalni sud u Sarajevu proglasio je krivim Amera Ćatu, kurira Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

On je osuđen zbog krivičnih djela krivotvorenje službene isprave i pronevjera u službi.

Prvostepeno je osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od jedne godine i dva mjeseca.

Presudom mu se oduzima i nezakonito stečena korist u iznosu od 85.816,80 KM.

Optuženi se tereti da je od početka februara 2010. do septembra 2016. godine, obavljajući poslove kurira u Službi za opće poslove Kliničkog Centra Univerziteta u Sarajevu u prijemnim knjigama izvršio ispravke 939 listova i 570 specifikacija utroška sredstava.

Na osnovu tako krivotvorenih prijemnih listova i krivotvorene specifikacije, na blagajni je preuzimao uvećani iznos novca. Dakle, unoseći neistinite podatke u namjeri pribavljanja protivpravne imovinske koristi prisvojio novac u iznosu od 85.816,80 KM. Za navedeni iznos oštetio je Klinički centar Univerziteta u Sarajevu”, saopćeno je iz Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Ranije osuđena šefica Željeznica FBiH

Moramo podsjetiti na raniju odluku Kantonalnog suda u Sarajevu  (15. decembar), koji je osudio Nerminu Zlatić na godinu i šest mjeseci zatvora.

Kaznu je dobila jer je radeći u Željeznicama Federacije BiH, sebi nezakonito pribavila 62.647 KM.

Zlatić je periodu od februara 2010. do februara 2013. godine, radeći kao šef Službe za ekonomsko-finansijske poslove u Željeznicama FBiH, nadležna za nabavku i distribuciju godišnjih i mjesečnih karata za prijevoz zaposlenih, u više navrata uzimala karte “GRAS-a” koje nije davala zaposlenima.

Karte je zadržavala za sebe.

Tako je sebi pribavila imovinsku korist u iznosu od 62.647,30 KM te za isti iznos pričinila štetu “Željeznicama FBiH”, saopšteno je iz Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Dakle nisu izolovani slučajevi da zaposleni u državnim firmama nezakonito stiču ogromne novce.