“Omikron se vjerovatno već nalazi u RS i širi se”

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić izjavio je danas da je vjerovatno da se omikron soj virusa korona već nalazi u RS i da se širi.

Kaže da smo to mogli vidjeti na ranijim primjerima drugih zemalja.

To smo imali prilike da vidimo i kroz iskustva drugih zemalja, koje su, onog trenutka kada su zatvorile svoje granice zbog pojave tog soja u Južnoj Africi, imale mogućnost da utvrde širenje omikron soja u svojoj polupaciji”, rekao je Šeranić novinarima u Banjaluci, javlja Srna.

On kaže da, nažalost, puno rezultata nije dalo zatvaranje granica i sve što su zemlje u kojima se taj soj pojavio učinile radi bolje kontrole lica koja dolaze iz ugroženih područja.

Šeranić je istakao da studije, prvenstveno britanske, govore o tome da je 45 posto manja hospitalizacija kod omikrona, nego kod delta soja virusa korona, dodajući da je to obećavajući podatak.

U posljednja 24 sata u Bosni i Hercegovini registrovano je 484 novih slučajeva zaraze koronavirusom.

Preminulo je ukupno 26 osoba.

Federacija BiH

U protekla 24h, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljena su ukupno 1.693 uzorka, od čega su 324 pozitivna na SARS-CoV-2.

Novi slučajevi registrirani su u svim kantonima u Federaciji BiH.

Do sada je testirano ukupno 1.030.329 uzoraka, a SARS-CoV-2 je potvrđen kod 184.183 osobe.

U protekla 24 sata u Federaciji BiH preminulo je 15 osoba i to iz Bosansko-podrinjskog, Srednjobosanskog, Zeničko-dobojskog, Tuzlanskog i Kantona Sarajevo.

Ukupan broj smrtnih ishoda na području Federacije BiH je 7.371.

Republika Srpska

Оd pоsljеdnjеg izvјеštаја о еpidеmiоlоškој situаciјi u Rеpublici Srpskој izvršеnо је tеstirаnjе 567 lаbоrаtоriјskih uzоrаkа, а nоvi virus kоrоnа (SARS-CoV-2) pоtvrđеn је kоd 132 оsоbе.

Također, priјаvljеnо је dеsеt smrtnih slučајеvа.

Dо sаdа su u manjem bh. entitetu pоtvrđеnа 93.182 slučаја kоrоnаvirusa, а prеminulе su ukupnо 5.454 оsоbе kоd kојih је pоtvrđеn tеst.

Tеstirаnо је ukupnо 371.111 оsоbа.

Ukupаn brој hоspitаlizоvаnih u Rеpublici Srpskој је 381, a na rеspirаtоru je 47 оsоba.

Brčko distrikt

Danas je u Brčko distriktu BiH registrovano 28 novih slučajeva zaraze koronavirusom.

Jedna osoba je preminula.