Počela isplata 7,3 miliona KM poslovnim subjektima koji su ostvarili pravo na finansiranje mjesečnih plaća

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo objavilo je prije dva dana listu poslovnih subjekata koji su ostvarili pravo na sredstva po javnom pozivu za finansiranje cijele ili dijela minimalne mjesečne neto plaće (u FBiH) za juli, august i septembar 2021. godine.

Ovaj poziv, podsjetimo, objavljen je 10. novembra 2021. godine, a već je danas počela uplata sredstava na račune banaka.

Ministarstvo privrede KS danas je proslijedilo sredstva prema bankama u kojima poslovni subjekti koji su ostvarili pravo na finansiranje po javnom pozivu za mjesečne plaće imaju račune, a ovisno od dinamike rada pojedinih banaka zavisi kad će sredstva biti na računima poslovnih subjekata“, naveo je ministar privrede Adnan Delić.

Podsjetio je i da se na javni poziv, drugi po redu, u okviru programa pomoći privredi u sanaciji negativnih ekonomskih posljednica nastalih usljed pandemije coronavirusa, prijavilo ukupno 4.479 poslovnih subjekata, dok je 3.820 zadovoljilo uvjete ovog poziva i ostvarilo pravo na finansiranje dijela plaće za navedene mjesece.

Poslovni subjekti koji nisu prošli javni poziv zbog nerasknjiženih mjesečnih izvještaja o isplaćenim plaćama imaju pravo na prigovor do 29. decembra 2021. godine i za razliku od prethodnog javnog poziva, Komisija će na ovom žalbenom roku prihvatati dokaz koji poslovni subjekti prilože o izmirenim obavezama prema poreznoj upravi. Osim toga, pravo na prigovor imaju svi poslovni subjekti koji smatraju da imaju osnova za isti“, pojasnio je ministar Delić.

Ponovio je i da je odlukom Vlade Kantona Sarajevo o iznosu dijela minimalne mjesečne neto plaće (u FBiH) za juli, august i septembar 2021. godine propisan iznos dijela minimalne mjesečne neto plaće u iznosu od 406 KM po zaposlenom, te da je za 3.820 poslovnih subjekata koji su ispunili uvjete iz Javnog poziva danas uplaćeno bankama 7.297.810,60 KM, od kojih je za juli 2.437.259 KM i to za 8.823 radnika, za august 2.647.932 KM i to za 9.479 radnika, kao i za septembar 2.212.091 KM i to za 8.120 radnika.

Iz Ministarstva privrede KS napominju da poslovni subjekti imaju pravo prigovora do 29. decembra 2021. godine.

Prigovori pristigli nakon 29. decembra neće se uzimati u razmatranje”, poručili su iz ovog resornog ministarstva.