Općina Stari Grad opet reaguje na medije: “Zatražite odgovore koji vam nikad nisu uskraćeni”

Na portalu Klix.ba danas je objavljen tekst pod nazivom “Ruglo u Sarajevu i dalje stoji: Da li građane treba zanimati ko je kriv”, u kojem se osvrću na obustavu radova na Trgu oslobođenja-Alija Izetbegović.

Imajući u vidu da za ovaj tekst nisu zatraženi odgovori iz Općine Stari Grad, kako navode iz ove Općine, i javnost nije objektivno informisana, uputili su reakciju.

Možete je pročitati u nastavku:

“Za objavu navedenog teksta niste zatražili odgovore iz Općine Stari Grad kojima bismo vas informisali o trenutnom statusu ovog projekta, nego ste iznijeli vlastite stavove time imputirajući da nadležne institucije ne rade ništa po pitanju rješavanja ovog problema. To nije tačno!

Nikada nam neće biti jasno zbog čega se radije opredjeljujete za negativne priče i kontekst u kojem optužujete organe vlasti za nerad i nesposobnost, umjesto da prije toga zatražite informaciju koja vam nikada dosad nije bila uskraćena.

U vašem tekstu se stiče dojam da Općina Stari Grad Sarajevo i Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH nisu radili ništa po ovom pitanju, osim međusobnih optužbi i prepucavanja, što nije tačno.

U prethodnom periodu intenzivno se radilo na iznalaženju zajedničkog rješenja.

Općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić i predsjednik Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH Faruk Kapidžić, kao i predstavnici nadležnih službi Općine Stari Grad Sarajevo, Komisije i Federalnog ministarstva prostornog uređenja održali su niz sastanaka na ovu temu, s ciljem postizanja najboljeg rješenja, u interesu svih građana.

Općina Stari Grad je, prema smjernicama Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH pristupila izradi novog projekta za uređenje Trga oslobođenja-Alija Izetbegović i sa velikim zadovoljstvo vas informišemo da je postignut dogovor, te da je Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH dala pozitivno mišljenje na projekat.

Projekat je upućen Federalnom ministarstvu prostornog uređenja gdje također očekujemo pozitivan ishod.

Dakle, ne očekujemo više nikakve smetnje po pitanju realizacije radova na Trgu oslobođenja-Alija Izetbegović za koje vjerujemo da će biti nastavljeni prije kraja ove godine.

U jednom se slažemo, a to je da bi se ‘na tom mjestu danas trebala igrati djeca, fotografisati turisti ili partije šaha igrati penzioneri’.

Zbog toga smo i pokrenuli ovaj projekat, da svima bude bolje, ljepše i uslovnije. Zbog toga i postoji lokalna samouprava, da osigurava bolje uslove života svojim građanima. Nismo računali da ćemo naići na određene smetnje u ovom projektu, ali i njih smo uspješno prevazišli. Voljeli bismo kada biste u svojim pričama bili objektivni i optimistični, te umjesto stalnih optužbi za nesposobnost vlasti i institucija, ponekad istražili priču do kraja”, navode iz Općine.