Općinski štab civilne zaštite pozvao građane na dobrovoljni angažman ako dođe do poplava

Na poziv komandanta Štaba civilne zaštite Stari Grad Ibrahima Hadžibajrića, danas je održana druga vanredna sjednica Štaba na kojoj su razmotrene aktivnosti s ciljem preventivnog djelovanja u slučaju prirodnih i drugih nepogoda.

Zbog kiše je danas izdato narandžasto upozorenje za regiju Sarajeva, gdje se očekuje od 30 do 60 litara po metru kvadratnom za 24 sata.

Imajući u vidu najavljene veće količine padavina i mogućnost poplava zaključeno je da se prate vodostaji rijeka i stanje na terenu, nadzire brana i mostovi, saopćila je Općina Stari Grad.

Općinski štab civilne zaštite, Služba civilne zaštite, Sektor za tehničke poslove i obezbjeđenje, Odjeljenje za održavanje putnih pojaseva, kao i sekretari svih 16 mjesnih zajednica su u stanju pripravnosti, kao i sekretar organa državne službe Općine Stari Grad i pomoćnici općinskog načelnika.

S ciljem preventivnog djelovanja i pripreme za slučaj većih prirodnih i drugih nepogoda zaključeno je da se provedu postupci javnih nabavki za kupovinu automobila i ostalih neophodnih materijalno-tehničkih sredstava.

Poziv građanima da za dobrovoljni angažman

Štab je donio zaključak i da se putem mjesnih zajednica sačine spiskovi građana-dobrovoljaca koji bi izašli na teren u slučaju potrebe.

Spašavanje stanovništva i imovine u slučaju poplava ili drugih prirodnih nepogoda nije samo obaveza civilne zaštite i institucija, nego i svih radno i zdravstveno sposobnih građana kojima je dužnost da čuvaju svoje živote i imovinu, kao i živote svojih porodica.

Stoga je upućen poziv građanima da se stave na raspolaganje putem mjesnih zajednica, dok će im Služba civilne zaštite u slučaju potrebe osigurati neophodnu opremu.

Komandant štaba, općinski načelnik Hadžibajrić unaprijed se zahvalio svim građanima koji se jave kao dobrovoljci da djeluju u slučaju potrebe u svojoj općini ili pomognu ako bude potrebno u drugim općinama.

Građani dobrovoljci mogu se prijaviti i putem Operativnog centra civilne zaštite na broj 033/282-336.