Reakcije na Twitteru povodom bilborda u Zenici: “Nosite fes i zabranite svjetovne kćerkama škole”

Reklamni pano koji se jučer pojavio u Zenici, na kojem je pisalo da jelka i Djeda mraz i Nova godina nisu dio islama i Bošnjačke tradicije izazvao je reakcije na Twitteru.

Brojni korisnici su podijelili svoja iskustva i mišljenja.

Amidža musliman i prvi saf

Moj amidža, musliman, nikad nije popio kap alkohola, nikad preskočio Ramazan, nikad propustio džumu, građevinski inžinjer koji se jedva dočepao penzije jer mu muslimani iz prvog safa nisu uplaćivali doprinose, a ni platu, nikad nije imao ništa protiv moje jelke i Djeda Mraza”, piše twiterašica Gospođa Antipod, prenosi N1.

Djeda mraz, jelka, Nova godina, Bošnjaci, islam. Ove tri stvari su dio bošnjačke tradicije, kakvu ja poznajem. One nisu dio islamske vjere”, napisao je Haris Buljubašić.

Svoj stav o zabrani Djeda Mraza mi smo u Zenici rekli prije 20-25 godina, kada su nam ga samozvani ‘očevi nacije’ prvi put pokušali zabraniti i tako nam po drugi put upaliti svjetlo demokratskih promjena. Od tada ga ne slavimo više, a ni manje nego do tada!”, napisao je Fikret Prevljak.

Nosite fes i zabranite kćerkama svjetovne škole

Od svih onih što danas a i skoro svake godine viču da Nova godina, Djeda Mraz i jelka nisu bošnjačka tradicija očekujem, osim što će redovno nositi fes, da makar ženskoj djeci zabrane da idu u kaurske (svjetovne) škole, jer ni to nije u bošnjačkoj tradiciji – kako je oni zamišljaju”, piše Vahidin du Prel.

Podsjećamo, nekoliko sati nakon postavljanja, reklamni plakat je prefarban.