Sarajevo danas okovano hladnoćom, sutra još hladnije

Danas je u Bosni i Hercegovini bilo oblačno. Širom zemlje je padala susnježica i snijeg, a u nizinama je padala i kiša.

Temperature zraka izmjerene u 13 sati iznosile su: Bjelašnica -7; Ivan-sedlo -1; Sokolac 0; Sarajevo i Srebrenica 1; Bugojno, Gradačac, Jajce i Tuzla 2; Bihać, Bijeljina, Drvar, Livno i Zvornik 3; Banja Luka, Doboj, Prijedor, Sanski Most i Zenica 4; Mostar 7; Grude 8; Trebinje 9; Neum 10 °C.

Sutra se u Bosni pretežno oblačno vrijeme. U centralnim i istočnim područjima prije podne može padati slab snijeg. U Hercegovini prije podne postepeno razvedravanje, saopćio je Federalni hidromteorološki zavod.

Vjetar umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -3 i 1°C, na jugu zemlje do 6°C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između -1 i 4°C, na jugu zemlje do 9°C.

U Sarajevu oblačno vrijeme sa slabim snijegom u jutarnjim satima. Temperatura zraka između -3 i 0°C.

U srijedu sunčanije prije podne. Po kotlinama u centralnim i istočnim područjima dio prijepodneva sa niskom naoblakom.

Postepeno naoblačenje u drugoj polovini dana koje će u noći na četvrtak usloviti kišu, na planinama snijeg. Vjetar slab južnog i jugoistočnog smjera. U noći na četvrtak jugo će jačati i očekuju se jaki udari vjetra.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -8 i -3°C, na jugu zemlje od -2 do 3°C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 0 i 5°C, na jugu zemlje do 8°C.

U četvrtak u Bosni i Hercegovini oblačno sa kišom u nizinama, a u višim područjima će padati snijeg. Obilnije padavine se prognoziraju u Hercegovini, centralnim i istočnim područjima Bosne. U noći na petak snijeg i susnježica u Bosni bi padali i u nizinama.

Vjetar većinom umjerene jačine južnog smjera. U jutarnjim satima će biti jakih udara juga. U sjevernim područjima vjetar je slab sjevernog i sjeverozapadnog smjera.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 0 i 5°C, na jugu zemlje od 7 do 11°C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 3 i 7°C, na jugu zemlje do 14°C.

Također, upaljen je narandžasti metoalarm, odnosno rano upozorenje na moguće obilnije padavine.

Upozorenje je upaljeno za četvrtak od 3 sata ujutru do dan poslije 6 sati.

Budite spremni da zaštitite sebe i svoju imovinu. Plavljenje imovine i saobraćajnih mreža su moguće. Poremećaj u snadbijevanju električnom energijom, vodom i u komunikacijama je moguć. Može biti potrebna i evakuacija. Djelujte u skladu sa svjetima koje su dali ovlašteni organi! Za sve dodatne informacije obratite se nadležnim institucijama!“, napominju iz FHMZ.