Video/ Žustra rasprava Čampare i Devića: “Ja sam ponosan što ne šutim i klimam glavom”; “Ti si izabrao Dinu, ja Izetbegovića”

U nastavku 45. Radne sjednice Skupštine KS razmotra se trenutno tačka dnevnog reda “Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prijavljivanju i postupku provjere podataka o imovini nosioca javnih funkcija u Kantonu Sarajevo”, što je izazvalo burne rasprave.

Ovom zakonu protive se zastupnici iz Kluba Stranke demokratske akcije.

U jednom trenutku nastupila je žustra rasprava zastupnika Aljoše Čampare i Mahira Devića, a u jednom trenutku umješao se i lider Naroda i pravde Elmedin Konaković.

Čampara je u trenutku rasprave ustanovio “da ipak postoje glupa pitanja”, što je Devića razljutilo.

Bilo bi zaista zanimljivo poslušati kolegu Čamparu kada je bio u Klubu SDA prije godinu dana i njegovu diskusiju na ovaj zakon i poslušati danas njegovu diskusiju na ovaj zakon izuzimajući ove uvrede koje on pokušava da svoji na lični nivo. Na to se neću obazirati. Zaista bi bilo divno to uporediti.

Postoji suštinska razlika, ja sam imao kontinuitet u diskutovanju kad je ova stvar u pitanju, a kod kolege Aljoše se nešto desilo kada je prešao u NiP, naglo je promijenio mišljenje po ovom pitanju. (…) Ali ta evolucija kolega Aljoša u Vašem mišljenju kada ste bili u SDA i u NiP-u je zaista onako zadivljujuća, Vi dvije priče pričati u roku od dvije godine dana“, kazao je Dević.

Aljoša mu odgovara da on ima kontinuitet, ali u slušanju i klimanju glave (vrha stranke op.a.).

Diskutovao sam isto onako kako i danas diskutujem o Zakonu. Imao sam svoje primjedbe. Isto onako kao što sam o Zakonu u Ministarstvu unutrašnjih poslova i o Zakonu o policijskim službenicima. I bio sam upravu da je tadašnja vladajuća garnitura pogriješila oko tog zakona, pa sam predložio te zakone da se promijene.

Isto sam diskutovao, a ja za razliku od tebe koji imaš kontinuitet slušanja i klimanja glavom kod mene je kontinuitet potpuno različiti, ja ne slušam i ne klimam glavom. A to što ti druge slušaš i moraš slušati i ostao si u SDA da slušaš, a pričao si druge priče to je tvoj problem.

Ja sam ponosan što ne slušam, ja sam ponosan što ne moram izaći iz sale da ne bih glasao slučajno neki zaključak protiv KCUS-a, ja sam ponosan na to, to je razlika između mene i tebe. To je razlika u tom kontinuitetu, ja ne slušam, a ti slušaš, ja nisam poslušnik, a ti jesi“, odgovorio mu je Čampara.

Dević mu odgovara da svako bira sebi lidera, potom oslovljavajući Izetbegovića sa predsjednik, a Konakovića sa Dino.

Svako sebi bira lidera, Vi ste izabrali Dinu, ja sam izabrao predsjednika Izetbegovića. Niste me sada nešto uznemirili. Svi mi biramo, ja njegov izbor poštujem, treba i on moj. Ja sam se odlučio da budem u SDA i da mi predsjednik bude Izetbegović, a ti da ti Dino bude predsjednik“, kazao je Konaković.

Konaković mu odgovara da ga Dino zovu samo prijatelji.

Ako govorite gospodin Izetbegović onda govorite i gospodin Konaković, moje ime je Elmedin. To Dino je žargonski i to je za prijatelje“, odgovorio mu je Konaković.