SDA očajna poručila strankama “Trojke”: “Budite opozicija nama, ali ne i državi”

Odgovor stranaka “Trojke” (SDP, NS i NIP) na ponovljeni poziv SDA da se sve probosanske stranke zajednički i koordinirano suprotstave napadu na ustavno-pravni poredak BiH kojeg predvodi SNSD i Milorad Dodik, pokazao je, nažalost, da se ove stranke nikako ne uspijevaju izdići iznad prozirnog politikanstva, saopštili su danas iz Stranke demokratske akcije.

Tvrde da se izjednačavaju oni koji nasrću na državu i oni koji im se suprotstavljaju.

Pokušajem da se izjednači krivica onih koji nasrću na državu i nas koji im se suprotstavljamo, očigledno se žele prikupljati dnevnopolitički poeni. Cilj je izbjeći da se zajedno sa SDA stane u odbranu države, i iz ugodne opozicione hladovine nastaviti sa pripremama predizborne kampanje”, pišu iz ove stranke.

Ponovo ističu važnost trenutka u kojem se država nalazi.

Ponavljanje izlizanih spinova o „četvrtom delegatu“, „evidentnom kriminalu i korupciji“, „pogrešnoj politici“ i drugim mnogo puta u javnosti prežvakanim temama, samo se potcrtava nezrelost i nedostatak osjećaja za trenutak u kojem se država nalazi”, naglašavaju.

Dodaju da za blokade u Domu naroda nisu potrebna četiri delegata.

Pričom o „četvrtom delegatu“ u Domu naroda PS BiH, koji je tobože presudan za blokade, samo se relativizira odgovornost rušilačke politike SNSD-a. Bjelodano je jasno da SNSD bojkotuje rad Vijeća ministara i kompletne Parlamentarne skupštine BiH. Jučer zbog toga nije održana sjednica Predstavničkog doma. Uostalom, za blokade u Domu naroda nisu potrebna četiri delegata, već je dovoljno da njih troje iz kluba jednog naroda ne dođe na sjednicu”, napisali su.

Osvrnuli su se i na “izdaje” Trojke.

Slično je i sa spinovima o ‘pogrešnoj politici’, baš kao da je javnost zaboravila glasanje za Zakon o prebivalištu – za kojeg će iz SDP-a reći kako ‘nisu očekivali da će ga vlasti RS zloupotrijebiti’ – ili situaciju prilikom izbora gradonačelnika Mostara kada je upravo vijećnica „Trojke“ presudila da bude izabran kandidat HDZ-a, niti izdaju predsjednika SDP-a u Srebrenici, a ovih dana i vijećnika u Velikoj Kladuši. Nije javnost zaboravila ni brojne korupcijske afere, razne ‘rekete’, traktore i motokultivatore, osuđujuće presude protiv kadrova današnje ‘Trojke’ i tako dalje”, stoji u saopštenju.

Ali, sve su to teme za neku drugu priliku i neko drugačije vrijeme, dodaju.

U zaključku saopštenja stoji da političko rivalstvo je potrebno i poželjno.

Navode i to da je uredu da “Trojka” bude opozicija SDA, ali ne bi smjela biti opozicija državi i njenim interesima u trenucima kada počinju ozbiljni nasrtaji na ustavno-pravni poredak, cjelovitost zemlje i mir.

Podsjećamo, povodom jučerašnjeg saopštenja Stranke demokratske akcije (SDA), kojim se probosanske stranke pozivaju na jedinstvo zbog posljednjih nasrtaja na suverenitet i političku nezavisnost Bosne i Hercegovine, Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine, Narod i pravda i Naša stranka pozivaju SDA da potvrde iskrenost svojih namjera konkretnim djelima.

Ovo se odnosi na djela kojim će se ograditi i od vlastitih postupaka iz prošlosti koji su značajno doprinijeli obimu krize u kojoj se država nalazi.

Njihovo saopćenje prenosimo u cjelosti:

“Smatramo da u aktuelnom trenutku nije dovoljno niti preporučljivo djelovanje na suzbijanju krize i vraćanje procesa odlučivanja u institucije sistema svesti na okvire Federacije BiH. Uvjereni smo da ključ rješenja trenutnog stanja koje prijeti da državu i njene građane odvede u još dublji haos, nesreću, beznađe i siromaštvo, leži u saradnji sa političkim subjektima sa sjedištem u bosanskohercegovačkoj administrativnoj jedinici RS.

To se odnosi na one stranke koji su pokazale dovoljnu razinu odgovornosti za budućnost svoje djece i usprotivile se srljanju SNSD-a i Milorada Dodika u avanturu sa pogubnim posljedicama po sve građane države, a naročito one iz entiteta RS. Isključivanje ovih subjekata iz razgovora o iznalaženju rješenja za trenutno stanje može samo produbiti i potvrditi podjele i ojačati pozicije Milorada Dodika i njegovih saveznika.

Što se tiče djelovanja stranaka koje nisu dio većine na državnoj razini, a koje zagovaraju zaštitu jedinstva i suvereniteta Bosne i Hercegovine, svi smo već pokazali jedinstvo i koordinaciju potpisivanjem seta zaključaka kojim su jasno precizirani principi djelovanja i politički prioriteti u aktuelnom trenutku. Od tih zaključaka mi nećemo odustati. Deblokada institucija i povratak odlučivanja u institucije sistema nema alternative.

SDA je svojim glasovima omogućila SNSD-u i HDZ-u BiH ukupnu većinu, odnosno kontrolu nad 8 od 15 članova Doma naroda BiH. Bez SDA-ove podrške, ni SNSD ni HDZ također ne bi imali ni kontrolu nad entitetskim glasanjem u tom domu, a upravo im kombinacija ova dva faktora daje apsolutnu moć da blokiraju sve što žele na državnom nivou, a i da usvoje u samom Domu naroda.

Ovaj odnos snaga je u velikoj mjeri doprinio da ove dvije stranke koriste poklonjenu moć za rušenje države i blokadu svih procesa.

Zato želimo jasno naglasiti kako je neospornom napadu na ustavni poredak, Dejtonski mirovni sporazum, teritorijalnu cjelovitost i suverenitet Bosne i Hercegovine od strane SDA-ovih partnera i trenutnom stanju u zemlji svojim postupcima u značajnoj mjeri doprinijela upravo SDA.

Zato djeluje pomalo naivno od SDA pozivati druge političke partije da podijelimo odgovornost za njihove greške. Da li to znači da ih trebamo amnestirati od pogrešne politike, evidentnog kriminala i korupcije koje se odvija pod njihovim okriljem? Mi ćemo kao opozicija stajati iza principa izgradnje države Bosne i Hercegovine i jačanja njenih institucija i na tako nešto nas ne treba niko pozivati”, navedeno je u zajedničkom saopćenju ‘trojke’.