Škola imunizacije: ““Zašto vakcinisati djecu? I oni mogu obolijevati, dobiti tešku formu”

Treća škola imunizacije pod nazivom ”Imunizacija protiv COVID-19 i redoviti program imunizacije djece i mladih“ organizirana je danas u okviru koje je razgovarano o imunizaciji stanovništva u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Organizatori su Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine i Centar za nastavnu i naučno-istraživačku djelatnost JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo, u saradnji s Uredom Svjetske zdravstvene organizacije u BiH i UNICEF BiH.

Podići svijest građana

Organizatori su ranije naveli kako imajući u vidu aktuelnu situaciju uzrokovanu pandemijom COVID-19, ovogodišnji simpozij će biti fokusiran na imunizaciju protiv COVID-19 populacijskih skupina.

Bit će razmatrano i otežano realiziranje obveznog programa imunizacije djece i mladih u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Simpozij je namijenjen doktorima medicine, specijalistima i specijalizantima iz obiteljske/porodične medicine, specijalistima i specijalizantima iz pedijatrije, specijalistima školske medicine, specijalizantima iz oblasti javnog zdravstva i studentima završnih godina opće medicine u Federaciji BiH.

Prof. dr. Aida Ramić-Čatak, pomoćnica direktora za stručne poslove u Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH i suvoditeljica tima za komunikaciju za promociju cijepljenja u FBiH kazala je kako je današnji simpozij značajan skup posvećen dvjema značajnim temama, podizanju svijesti građana u vezi s promocijom vakcinacije protiv COVID-19 i programu obavezne vakcinacije kod školske djece i mladih.

Kada posmatramo aktuelnu epidemiološku situaciju s brojem novozaraženih, s brojem smrtnih ishoda, onim što se trenutno dešava u zdravstvenim ustanovama, pojačanim prilivom novootkrivenih slučajeva, osobito onih koji imaju težu kliničku sliku i zahtijevaju bolnički tretman, mi vidimo da dolaze iz grupe nevakcinisanih i djelomično vakcinisanih”, rekla je Ramić-Čatak.

Istakla je kako će današnji skup pored razmjene prakse, biti prilika i za promociju snažnijeg glasa prema građanima na koji način pokušati podignuti obuhvat vakcinacije protiv COVID-19 te iste prilagoditi potrebama cjelokupnog stanovništva, posebno u grupama gdje postoji manji obuhvat.

Mi smo u ovom trenutku negdje oko 30 posto vakcinisanih protiv COVID-a prvom dozom, nešto iznad 26 posto s drugom dozom što je još uvijek daleko od našeg optimalnog cilja“, rekla je Ramić-Čatak.

Poslala je i poruku građanima kada je u pitanju vakcinacija.

Vakcine su sigurne i učinkovite, da vakcinisanjem dobijamo veće šanse da ne obolimo od težih kliničkih slika COVID-a, vakcinacijom štitimo svoje zdravlje i zdravlje svih u okruženju, vakcinisanjem pojačavamo šanse vraćanju normalnijeg života, rada, kretanja i putovanja i vakcinisanjem radimo nešto za svoje zdravlje i zdravlje drugih jer nema pojedinačnog oblika sigurnosti u nesigurnom okruženju“, smatra Ramić-Čatak.

Doc. dr. Abel Baltić, generalni direktor JU ”Dom zdravlja” KS rekao je kako društveno odgovorni zdravstveni profesionalci žele ukazati na značaj vakcinacije, kako protiv COVID-19, tako i obavezne imunizacije djece.

Podsjetio je sve sugrađane da je vakcinacija vrlo značajna i da je najveći izum medicine, pronalazak vakcina te je i najviše života spašeno zahvaljujući vakcinama.

Vakcine protiv COVID-19 nisu savršene, ali su trenutno najbolje što imamo u spašavanju života i što se bude veći i brži obuhvat vakcinacije protiv COVID-19, prije ćemo se vratiti normalnom životu, a da ne pominjem koliko ćemo života spasiti“, rekao je Baltić.

Doc. dr. Sanjin Musa, šef Službe za epidemiologiju ZZJZFBiH rekao je kako i ove godine ZZJZFBiH u saradnji s Domom zdravlja KS organizira simpozij posvećen imunizaciji.

I ove godine kao i prošle godine, u fokusu jeste vakcinacija protiv COVID-19. Već su skoro dvije godine kako se nalazimo u pandemiji i zajedničkim naporima pokušavamo da smanjimo širenje ovog virusa i na taj način spriječimo da naše zdravstvene ustanove ponovo budu preplavljene pacijentima koji imaju teške oblike bolesti i koji u pojedinim slučajevima završavaju sa smrtnim ishodima“, rekao je Musa.

Istakao je kako je imunizacija, pored javnozdravstvenih mjera, jedna od najvažnijih zaštitnih mjera, kada je riječ o zaraznim bolestima.

Skoro je deset mjeseci kako teče proces vakcinacije protiv COVID-19 u Federaciji BiH. Dato je više od milion doza, različitog cjepiva protiv COVID-19 u FBiH“, rekao je Musa.

Dodao je kako se nalazimo u četvrtom valu zaraze.

Kada pogledamo podatke o hospitaliziranim osobama u ovom trenutku, to su dominantno osobe koje pripadaju rizičnim skupinama i koje nisu vakcinisane. Pored prilike da na stručnoj osnovi razgovaramo s kolegama, ovo je i prilika da apeliramo na vakcinaciju“, rekao je Musa.

Ukazao je na pojavu varijante omikron koja izaziva zabrinutost u cijelom svijetu, a čija je pojava zabilježena u oko 70 zemalja.

Musa je upozorio kako omikron u pojedinim zemljama preuzima dominaciju nad delta varijantom (Velika Britanija, Danska…).

Pozvao je nevakcinisane da se vakcinišu, kao i vakcinisane da prime dodatne doze cjepiva.

Imunizacija je uništila brojne bolesti

Kada je u pitanju omikron, kazao je Musa, zabrinjavajuća je veća zaraznost, a smanjena je i učinkovitost stvorena bilo prirodnim putem, ili nakon vakcinacije.

Kada spojite ovo, nešto niža učinkovitost i pojačani prijenos, postoji vrlo ozbiljna prijetnja da se u prvim mjesecima 2022. godine opet susretnemo s jednom eskalirajućom situacijom. Važno je da se proces imunizacije neometano obavlja, da oni koji nisu vakcinisani, odluče se za vakcinaciju, kao i rizične skupine, koje su počele s vakcinacijom mart, april, maj, juni, da se sada javljaju i za revakcinaciju, kako bi osigurali dodatnu zaštitu i smanjili mogućnost težih oblika bolesti i hospitalizacija novom varijantom”, rekao je Musa.

Prof. dr. Lutvo Sporišević, specijalista pedijatar JU Dom zdravlja KS, kazao je kako se govori o imunizaciji protiv COVID-19.

Podsjetio je kako kako su mnoge bolesti nestale zahvaljujući imunizaciji.

Smatra i kako se vakcinacijom protiv COVID-19 smanjuje učestalost obolijevanja, teške slučajeve, smanjuje se učestalost post-covida kroničnih slučajeva i na taj način se podiže kvaliteta života.

Dodao je kako će se danas govoriti i o imunizaciji djece i mladih.

Zašto djecu treba vakcinisati? I oni mogu obolijevati, dobiti tešku formu. Djeca mogu imati tzv. sindrom gdje više organa bude zatajno, djeca mogu imati post-covid sindrom, kada simptomi mogu trajati mjesec do tri, mogu biti prijenosnici bolesti, i na ovaj način vakcinacijom djece štitimo one koji se ne mogu vakcinisati“, rekao je Sporišević.

Smatra kako je potrebno zaštiti sve, pogotovo kronične slučajeve kod kojih COVID-19 može imati vrlo težak tok i dovesti do nesagledivih posljedica.

Istakao je na nužnost redovite imunizacije djece kako se ne bi ponovo javile bolesti koje su iskorijenjene. Uputio je apel roditeljima da intenziviraju posjete ljekarima i vakcinišu djecu u skladu s preporukama ljekara.