Video/ Dodik Schmidta nazvao fašistom, vrdi da će za manje od 15 dana uspostaviti entitetski “VSTV”?!

Nakon što su se iz VSTV-a BiH danas oglasili i poručili da “VSTV neće razmatrati, niti se oglašavati o zaključcima NSRS u vezi s pravosuđem”, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik u izjavi za medije u Bosanskom brodu najavio je formiranje entitetskog “vstv-a”.

Naime, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da će Narodna skupština RS do kraja decembra “imati na dnevnom redu zakon o uspostavljanju visokog sudskom tužilačkog vijeća RS”.

Vratićemo to u ustavne okvire, mi će djelovati naravno“, poručio je Dodik.

VSTS BiH je vanustavno tijelo, jer u Ustavu ne postoji nadležnost BiH za pravosuđe“, tvrdi Dodik.

Tvrdi i da je VSTS BiH stvoren na bazi pritisaka i antidejtonskog ponašanja visokih predstavnika.

I to što su podržale zemlje Zapada“, kaže.

Iako je krenuo u rušenje državnih institucija, i danas je ponovio da je RS za poštovanje ustavnog poretka.

VSTS su okupirali muslimani koji žele putem Suda i Tužilaštva BiH modelirati politički sistem što je nedopustivo“, tvrdi Dodik.

Također, ustvrdio je i da prijetnje sankcijama nisu razumne i ono što se čuje od njemačke politike, nema veze sa realnošću.

“Mogu da rade šta hoće, a mi ćemo ići svojim putem saradnje sa prijateljima”, poručio je Dodik.

Dodao je da ne postoje samo zapadni finansijski centri.

Ovaj Christian Schmidt kaže da mogu spriječiti transfer sredstava posredstvom računa. To je nevjerovatno i faš**am je kojeg nigdje nema“, tvrdi Dodik.

Podsjećamo, u saopštenju VSTV-a BiH koje je medija upućeno danas, stajalo je sljedeće:

“Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) Bosne i Hercegovine saopćilo je danas kako neće razmatrati i oglašavati u vezi sa zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske od 10. decembra koji se odnose na pravosuđe.

U vezi sa inicijativom navedenom tokom prvog dana sjednice VSTV-a BiH ove sedmice, a koja se odnosi na eventualno razmatranje zaključaka NSRS u vezi sa pravosuđem, iz VSTV-a su naglasili kako djeluju jedinstveno, u punom kapacitetu.

Kao i u okviru svojih nadležnosti i mandata donose odluke i mišljenja koja se poštuju u svim pravosudnim institucijama u BiH, ujedno definišući strateške korake za narednu godinu i da shodno tome neće razmatrati i oglašavati se o navedenom pitanju.”