Skupština KS zatražila potpunu istragu slučaja Džene Gadžun, Usvojen Nacrt zakona o imovini nosioca javnih funkcija

Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo upoznalo je danas zastupnike Skupštine Kantona Sarajevo sa informacijom o slučaju preminule djevojčice Džene Gadžun iz Kaknja, kao i sa inspekcijskim nalazom Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS – Inspektorata, sanitarne, zdravstvene i farmaceutske inspekcije i inspekcije za hranu vezanim za ovaj slučaj sa tragičnim epilogom.

Uz izraze dubokog saučešća porodici Gadžun zbog njihovog bolnog i tragičnog gubitka, zastupnici Skupštine KS su, nakon brojnih diskusija o svim aspektima ovog događaja, zatražili potpuno provođenje svih istražnih i sudskih radnji vezanih za liječenje ove djevojčice.

Istakli su da očekuju brzo i cjelovito zakonsko postupanje nadležnih organa prema svima u lancu liječenja rahmetli Džene.

Također, zatražen je isti pristup i postupanje za druge slučajeve tragičnih ishoda liječenja pacijenata, gdje su utvrđene nepravilnosti, propusti i nesavjesno liječenje u Kantonu Sarajevo.

Ovaj slučaj je inicirao i najavio što skorije održavanje tematske sjednice Skupštine KS o stanju u javnom i privatnom zdravstvenom sektoru u KS, kao i definisanje smjernica daljeg djelovanja Ministarstva, Vlade i Skupštine u reformskim procesima u ovoj oblasti.

Skupština KS je danas usvojila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prijavljivanju i postupku provjere podataka o imovini nosioca javnih funkcija u Kantonu Sarajevo, te ga uputila u javnu raspravu u trajanju od 30 dana.

Naime, Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS obratio se Ministarstvu pravde i uprave KS sa inicijativom za izmjenu i dopunu ovog zakona u kojoj je navedeno da je dosadašnja praksa u provedbi ovog zakona ukazala na potrebu da se preciznije definišu pojedine odredbe Zakona, s ciljem da se sistem i način prijavljivanja imovine nosioca javnih funkcija učini efikasnijim.

Imajući u vidu ovu inicijativu, Ministarstvo je utvrdilo da je, pored određenih izmjena u nomotehničkom smislu, potrebno proširiti krug lica u definiciji nosilaca javnih funkcija i na druga lica koja su izabrana i imenovana, ili je za njihov izbor ili imenovanje data saglasnost od strane zakonodavnog organa Kantona Sarajevo ili Gradskog i općinskog vijeća ili Vlade, te precizirati na koje pomoćnike direktora agencija, fondova, javnih preduzeća, javnih ustanova i institucija, čiji je osnivač Kantona Sarajevo, se ovaj zakon odnosi“, istakla je u svom izlaganju ministrica Darja Softić Kadenić, te je dodala da predložene izmjene obuhvataju i novi elektronski metod prijave imavine izabranih dužnosnika u KS.

Današnje brojne diskusije najavile su sveobuhvatnu javnu raspravu po ovom nacrtu zakona, a sve sa ciljem njegove lakše i efikasnije provedbe, u smislu osnaživanja mehanizama u borbi protiv korupcije u javnom sektoru Kantona Sarajevo, prenosi N1.