Foto: Bokserski savez Srbije

Afganistanski bokseri ostali u Srbiji, ne žele u svoju zemlju jer se plaše osvete talibana

Afganistanski bokseri, njihov trener i čelnik bokserskog saveza ove zemlje ostali su u Srbiji po završetku Svjetskog prvenstva u Beogradu iz straha da bi mogli da se suoče sa osvetom talibana po povratku kući, javljaju agencije.

Svjetsko prvenstvo održano je od 24. oktobra do 6. novembra u Beogradu, a afganistanski bokseri trenirali su u tajnosti i pripremali se za taj turnir.

Kada je talibanski režim preuzeo vlast u Afganistanu, sve se promijenilo. Pod novim režimom, novom vladom, bilo je teško doći na Svjetsko prvenstvo“, rekao je generalni sekretar Bokserskog saveza Afganistana Vahidulah Hamedi.

Afganistanski tim je kontaktirao nekoliko stranih ambasada u vezi sa humanitarnim vizama i azilom.

Pojedine države Evropske unije su odbile njihov zahtjev, ali grupa od 11 članova ne odustaje.

Desetine hiljada Afganistanaca, uključujući sportiste, pobjegle su iz zemlje u augustu otkako su se SAD povukle i talibani preuzeli vlast.

Hamedi je rekao da talibani ne odobravaju boks, zbog čega članovi ekipe imaju male šanse da nastave svoje karijere u Afganistanu.

Kao što znate, situacija u Afganistanu je vrlo teška, vrlo loša. Oni nam na početku nisu dozvolili da nastavimo treninge u salama. Svi su se plašili da odu negdje da treniraju boks ili nešto drugo“, dodao je on.

Hamedijev otac, prethodni generalni sekretar Bokserskog saveza Afganistana, ubijen je u napadu 2019. godine.

Nakon što je reprezentacija u maju učestvovala na Azijskom bokserskom šampionatu u Dubaiju, Hamedi je bio odlučan da dovede svoje boksere u Srbiju na Svjetsko prvenstvo.

Tokom prethodne vladavine talibana od 1996. do 2001. godine, boks je bio zabranjen u Afganistanu.

Ovoga puta vlast je pokušala da izgleda tolerantnije, ali je Hamedi rekao da su bokseri i čelnici Saveza dobijali prijetnje i strahovali su za svoju bezbjednost.

Boks je za njih haram, nešto što je u islamu nelegalno“, rekao je.

Bokserski tim je morao da krije planove za učešće na turniru u Beogradu. Oni su prvo dobili vize da uđu u Iran, a zatim su u Teheranu tražili vizu za ulazak u Srbiju prije nego što im je dozvoljeno da doputuju u Beograd.

Njihove vize su od tada istekle, a Hamedi je rekao da su ih prijatelji i porodice upozorili da se ne vraćaju u Afganistan.

On je rekao da se nada da će cijela ekspedicija uskoro dobiti vize, pošto niko ne želi nelegalno da prelazi granicu.

Hiljade migranata dolaze u Srbiju kako bi se domogli zapadnih evropskih zemalja gdje mogu lakše da se zaposle i zarađuju za život.